26. 11. 2019, 10:26 | Vir: STA

Po močnem potresu v Albaniji se je zatresla še Bosna in Hercegovina

profimedia

Številne države so Albaniji, ki jo je danes prizadel potres z magnitudo 6,4, že ponudile pomoč. Albanski premier Edi Rama je sporočil, da so pomoč med drugim ponudile Italija, Grčija, Srbija, ZDA, Francija, Turčija, Kosovo in tudi Evropska unija.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so medtem ob 10.19 zabeležili še potresni sunek, magnitude 5,4, tudi v Bosni in Hercegovini. Po preliminarnih podatkih Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je bil potres v bližini Mostarja.

Intenziteta potresa na ozemlju Slovenije ni presegla tretje stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci Ljubljane in Primorske, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Najhuje je bilo v Albaniji

Še pred potresnimi sunki v Mostarju pa je treslo Albanijo z magnitudo 6,4. Žarišče današnjega potresa je bilo v Jadranskem morju 34 kilometrov severozahodno od Tirane v globini 10 kilometrov.

Potres v Albaniji je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 23 smrtnih žrtev, več kot 600 ljudi je poškodovanih. Največ škode je povzročil v mestih Drač, Astiri, Thumane in prestolnici Tirana.

Albanija je tudi sicer država z veliko potresno nevarnostjo, pojasnjujejo na uradu za seizmologijo in geologijo.

V zadnjih 100 letih je bilo tam deset potresov, ki so povzročili gmotno škodo in zahtevali človeška življenja.

Kot je za STA povedala dežurna seizmologinja na uradu za seizmologijo in geologijo pri agenciji za okolje (Arso) Anita Jerše Sharma, žarišče tako močnega potresa ni ena sama točka, ampak ploskev, ki se v globini lahko razteza deset in več kilometrov.

Glavnemu potresu, ki je območje stresel ob 3.54, je sledilo večje število popotresnih sunkov, najmočnejši med njimi je imel magnitudo 5,4. Seizmologinja je pojasnila, da so popotresni sunki pričakovan pojav, ki lahko po tako močnem potresu traja več mesecev. Tako močnemu potresu bo sledilo več močnih popotresov, ki bodo povečali nastalo škodo.

Isto območje je že 21. septembra stresel potres z magnitudo 5,6. Nastal je na istem območju, najverjetneje na istem prelomu, je dejala Jerše Sharma. Razlog nastanka je po njenih besedah pri obeh enak - aktivno približevanje afriške in evropske tektonske plošče. Neposredne povezave med tema potresoma sicer ni, je dodala.

Pomoč že prihaja

Medtem so Albaniji številne države že ponudile pomoč.

"Vsi prijatelji Albanije so se hitro odzvali. Italijanski in grški premier, Giuseppe Conte in Kiriakos Micotakis, sta odobrila napotitev posebnih letal," je pojasnil Rama. Francoski predsednik Emmanuel Macron in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta po njegovih besedah zagotovila pripravljenost za kakršnokoli pomoč.

Na Kosovu so sporočili, da so za pomoč Albaniji in njenim prebivalcem odredili mobilizacijo vseh hitrih enot.

Na potres v Albaniji se je odzval tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Na svoji Facebook strani je izrazil solidarnost z Albanci. "Evropa vam stoji ob strani. In vam bo še naprej," je zapisal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.