20. 11. 2020, 16:46 | Vir: STA

Po napovedih premierja Sancheza naj bi v Španiji do sredine leta 2021 cepili večino ljudi

profimedia

Španija bo do sredine prihodnjega leta proti covidu-19 cepila znaten del prebivalstva, je danes zagotovil premier Pedro Sanchez. Vlada je namreč pripravila natančen načrt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Sanchez je danes povedal, da je vlada že pripravila načrt glede strategije cepljenja in da ga bodo predstavili v torek. S tem bi bila Španija ob Nemčiji med prvimi v Evropskimi uniji, ki je oblikovala tovrsten načrt.

"Naše napovedi, po skoraj vseh smiselnih scenarijih, kažejo, da bo v prvi polovici cepljen znaten del španskega prebivalstva," je povedal premier.

Prejšnji mesec je španski minister za zdravje Salvador Illa sporočil, da je vlada odobrila nakup 31,5 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, ki ga razvija britanski farmacevt AstraZeneca.

Španija je z okoli 47 milijoni prebivalci velja za eno huje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Zaradi vnovičnega velikega porasta okužb so jeseni spet sprejeli stroge omejitvene ukrepe. Do sedaj so potrdili več kot 42.000 smrti in 1,5 milijona okužb.

Po državi po zadnjih omejitvah beležijo umiritev širjenja okužbe. V Kataloniji nameravajo na primer v ponedeljek spet odpreti restavracije, bare in kinematografe, četudi v omejeni kapaciteti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol