29. 7. 2020, 09:22 | Vir: STA

Po nekaj mesecih na Kitajskem in v ZDA neslavni rekordi

profimedia

V ZDA je v torek koronavirusni bolezni 19 podleglo 1592 ljudi, kar je največ po dveh mesecih in pol, je razvidno iz podatkov univerze Johnsa Hopkinsa, ki so jih objavili v sredo.

V državi so potrdili še več kot 60.000 novih primerov novega koronavirusa. Skupno so v najbolj prizadeti državi v pandemiji covida-19 doslej potrdili 4,35 milijona okužb in 149.256 smrti.

Opozarjajo pa strokovnjaki v ZDA na zamude pri analiziranju in objavi rezultatov testov na novi koronavirus. Zaradi dolgih čakalnih dob v nekaterih delih ZDA lahko dobijo potencialni okuženi rezultat tudi šele po enem tednu. Dlje ko mora oseba čakati na rezultat, težje je izslediti njegove stike, ki so lahko tudi okuženi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz podjetja Quest Diagnostic, ki se ukvarja s testi, so sporočili, da je razlog za zamude vztrajno visoko povpraševanje po testih. Svojih kapacitet pa ne morejo razširiti, saj imajo težave s pomanjkljivo oskrbo z nekaterimi nujnimi kemikalijami.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so v ZDA sicer stalno večali število opravljenih testov dnevno. Trenutno naj bi jih opravili več kot 800.000 na dan.

Koronavirus dviga svojo glavo na Kitajskem
Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 101 novo okužbo z novim koronavirusom, kar je največ po treh mesecih. Od tega so jih največ, 98 potrdili v severozahodni provinci Xinjiang, kjer je virus izbruhnil v začetku meseca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je nazadnje potrdila več okužb v enem dnevu 13. aprila. Takrat so potrdili 108 okužb, od tega jih je bila večina uvoženih.

Oblasti se sicer sedaj osredotočajo na žarišče v mestu Dalian v severovzhodni provinci Liaoning. Glede na zadnje ugotovitve, naj bi se delavci v tovarni za predelavo morske hrane okužili, ko so delali z uvoženimi izdelki. Od zadnjega tedna so v mestu potrdili 52 okužb, od tega 30 pri delavcih v tovarni.

V Dalianu so testirali že več kot tri milijone ljudi, preventivno pa so zaprli knjižnice, telovadnice, bare, muzeje in restavracije.

Na Kitajskem se je z novim koronavirusom doslej okužilo 84.060 ljudi, od tega jih je 482 še v bolnišnicah. Zaradi covida-19 je umrlo 4634 ljudi.

Zaskrbljeni so tudi v Nemčiji
Medtem so v Nemčiji višji predstavniki s področja zdravstva pozvali državljane, naj bodo disciplinirani ter upoštevajo smernice in ukrepe za preprečevanja širjenja koronavirusa. Razmere so namreč trenutno po njihovem zelo zaskrbljujoče. Potem ko so prejšnji petek v enem dnevu potrdili več kot 800 okužb, so na dnevni bazi dlje časa potrjevali med 300 in 500 okužb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.