4. 5. 2020, 06:42 | Vir: STA

Po nekaterih državah se epidemija umirja, drugod je v zagonu

profimedia

V več evropskih državah so že nekoliko zrahljali omejevalne ukrepe, uvedene zaradi pandemije novega koronavirusa, pripravljajo pa se tudi na nove omilitve. A medtem ko se Španci od sobote znova lahko rekreirajo na prostem, v Rusiji razmere ostajajo zaostrene. V Washingtonu pa so prepričani, da je koronavirus prišel iz kitajskega laboratorija.

Okoli 47 milijonov Špancev se lahko od sobote znova sprehaja in rekreira na prostem, potem ko so v državi nekoliko omilili pravila stroge karantene, uvedene 14. marca. Od ponedeljka bo sicer v javnem potniškem prometu obvezno nošenje zaščitnih mask.

Razmere v državi se še naprej umirjajo. Število smrti zaradi covida-19 v enem dnevu se je v Španiji od sobote spustilo pod 200, najmanj v zadnjih sedmih tednih. Skupno so v državi doslej potrdili več kot 216.500 okužb z novim koronavirusom in 25.264 smrtnih primerov.

O postopnem sproščanju karantene, ki velja že skoraj dva meseca, razmišljajo tudi v Italiji. Premier Giuseppe Conte je napovedal možnost dodatnega sproščanja omejevalnih ukrepov. Že s ponedeljkom bodo znova dovolili sprehode na prostem in rekreacijo. Okrepili naj bi tudi proizvodnjo v nekaterih podjetjih. Trgovine in muzeji naj bi se odprli 18. maja.

Začeli bodo izvajati tudi nekatere verske obrede, kot so pogrebi, vendar ob navzočnosti največ 15 oseb. Italijanska škofovska konferenca je medtem tudi dosegla dogovor z vlado, da bi ob ugodnem razvoju epidemiološke slike v Italiji s 24. ali 31. majem znova dovolili maše z verniki v cerkvah.

Podobno se je za omilitev ukrepov odločila češka vlada. Od 11. maja bodo med drugim odprte kulturne ustanove, dovoljene bodo poroke, športni dogodki in verski obredi, pri čemer bo število udeležencev omejeno na sto. Češka vlada razmišlja tudi, da bi meje s sosednjimi državami znova odprla do julija.

Madžarska vlada pa je v petek odločila, da bodo znova odprli meje za poslovna potovanja iz šestih držav, Avstrije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke in Južne Koreje. Med njimi ni Slovenije. Hkrati so se v Budimpešti odločili, da bodo od ponedeljka dovoljene športne prireditve, a brez gledalcev.

Britanski premier Boris Johnson je medtem ocenil, da je Združeno kraljestvo že doseglo vrhunec epidemije in za prihodnji teden napovedal postopno opuščanje omejevalnih ukrepov, ki so jih uvedli konec marca. V Veliki Britaniji je zaradi covida-19 umrlo 28.131 ljudi, kar je le nekaj manj kot v Italiji, ki je najhuje prizadeta država v Evropi. Obenem pa beležijo upad števila okužb in hospitalizacij.

V Franciji pa nameravajo kljub napovedanemu rahljanju ukrepov – začetek je predviden 11. maja – podaljšati zdravstvene izredne razmere zaradi covida-19 do 24. julija. O vladnem zakonodajnem predlogu bo prihodnji teden razpravljal parlament.

Po tem predlogu bi bila karantena obvezna samo še za tiste, ki bodo prišli iz tujine, predvideva pa se tudi vzpostavitev informacijskega sistema za zbiranje podatkov o okuženih osebah in njihovih bližnjih. Covid-19 je v Franciji zahteval 24.594 smrtnih žrtev, potrdili so 167.346 primerov okužb.

Za podaljšanje karantene do 18. maja se je odločila tudi Irska, kjer so potrdili več kot 21.000 primerov okužb, umrlo je 1.286 ljudi. Po tem datumu bodo postopoma začeli sproščati ukrepe, nekatere že v začetku prihodnjega tedna, ko naj bi dovolili delo na prostem, druženje manjših skupin na prostem, odprle pa se bodo tudi nekatere trgovine.

V Indiji, kjer veljajo stroge omejitve gibanja za 1,3 milijarde ljudi, bodo te po 4. maju podaljšali še za dva tedna. Vlada je obenem v petek sprejela odločitev o omilitvi nekaterih ukrepov na območjih z zelo malo ali brez primerov okužb. Številne dejavnosti bodo še naprej prepovedane po vsej državi, vključno z letalskimi in železniškimi potovanji.

Tudi na Japonskem, kjer so doslej zabeležili več kot 15.500 okuženih in 530 smrtnih primerov, že razmišljajo o postopni omilitvi omejevalnih ukrepov. Obenem pa je pričakovati, da bo japonski premier Shinzo Abe v ponedeljek odločil o podaljšanju izrednih razmer v državi še za dodaten mesec.

Medtem ko nekatere države razmišljajo o postopni odpravi omejitev, v Rusiji število okužb z novim koronavirusom še naprej strmo narašča. V nedeljo so poročali o rekordnih 10.633 novih primerih okužb v enem dnevu, skupno pa so jih potrdili že več kot 134.600. Žarišče okužb je v Moskvi z več kot 68.000 primeri.

Po pozitivnem testu na novi koronavirus pri ruskem premieru Mihailu Mišustinu je za covidom-19 zbolel še minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev. Oba se zdravita v bolnišnici. Mišustin se po navedbah tiskovnega predstavnika počuti dobro. Zaradi covida-19 je doslej v Rusiji umrlo 1280 ljudi.

V ZDA, ki je najhuje prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa, so po podatkih univerze Johnsa Hopkisna potrdili več kot 1,1 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 66.415 ljudi.

Ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek v izrednem hitrem postopku za zdravljenje bolezni covid-19 odobrila uporabo zdravila remdesivir, ki ga proizvaja podjetje Gilead. FDA je uporabo zdravila, sicer namenjenega zdravljenju ebole, odobrila le pri bolnikih s hudimi simptomi, pri tistih z blažjimi simptomi pa niti ni bil preizkušen.

Ameriški državni sekretar Pompeo je v nedeljo za televizijo ABC izjavil, da obstaja veliko dokazov, da je novi koronavirus prišel iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Na vprašanje, ali je bil virus iz laboratorija izpuščen namerno, ni odgovoril. Da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija, je sicer v petek zatrdil tudi predsednik ZDA, Donald Trump.

Evropska unija je medtem dejavna v zbiranju sredstev za cepivo proti novemu koronavirusu. Danes bo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Na spletni konferenci, ki jo bo gostila predsednica Ursula von der Leyen, želijo v začetni fazi zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel