11. 6. 2019, 11:04 | Vir: STA

Po nesreči v Budimpešti so iz Donave začeli dvigovati ladjo

STA

adžarska policija je v ponedeljek iz reke Donave začela dvigovati turistično ladjo, ki je konec maja v Budimpešti potonila po trku z rečno križarko. V nesreči je umrlo 20 ljudi, 8 jih še vedno pogrešajo. Reševalci ocenjujejo, da so možnosti, da bi kdo od njih preživel, praktično nične, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turistična ladjica Hableany (Morska deklica), na kateri so bili večinoma južnokorejski turisti, je 29. maja trčila z ladjo za križarjenje Viking Syring. Ladjica se je prevrnila in potonila le nekaj sekund po trčenju.

Na krovu je bilo 35 ljudi, preživelo pa jih je le sedem. Med pogrešanimi sta tudi šestletna deklica ter kapitan ladje.

Reševanje in iskanje pogrešanih so oteževali visoka gladina Donave ter močan rečni tok. Potapljačem se zato na dnu Donave tudi ni uspelo prebiti v notranjost potopljene ladjice. Operacija reševanja se je osredotočila na pritrjevanje jeklenih žic pod in okrog plovila, da bi jo lahko dvignili z žerjavom, poroča AFP.

Tiskovni predstavnik madžarske policije je v ponedeljek dejal, da bi lahko dvigovanje potekalo šest ur in da bodo potapljačem omogočili, da preiščejo plovilo, kjer bi lahko našli še katero od pogrešanih žrtev.

Tožilstvo v Budimpešti je sicer prejšnji teden sporočilo, da je ukrajinski kapitan ladje za križarjenje, ki je osumljen povzročitve nesreče na Donavi v Budimpešti, osumljen povzročitve nesreče tudi na Nizozemskem 1. aprila. Prav tako je preiskava doslej ugotovila, da je s svojega telefona po nesreči zbrisal vse podatke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.