21. 10. 2020, 12:41

V torek potrjene 1503 okužbe, delež pozitivnih testov 25,51-odstoten, največ doslej

Shutterstock

V torek so opravili 5891 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 1503 primere. To je daleč največ doslej, najvišji dnevni prirast je bil v petek 898 okužb. Umrlo je osem bolnikov s covidom-19, 333 se jih zdravi v bolnišnicah, od tega jih 55 potrebuje intenzivno zdravljenje. S pomočjo ventilatorja jih diha 41.

Trenutno je v državi aktivno okuženih 8860 ljudi, število okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa se je povzpelo na 423, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. V bolnišnice so v torek sprejeli na novo 60 bolnikov s covidom-19, 32 so jih odpustili v domačo oskrbo.

Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 15.982 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 200 bolnikov s covidom-19.

Pojavljajo se nova lokalna žarišča

"Podatki za včeraj so najslabši doslej. Rasteta nam tako število okuženih kot žal tudi delež okuženih. Pozitiven je že vsak četrti opravljen test," je na vladni novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Razmere so resne, je opozoril. "Če želimo zamejiti in upočasniti širjenje virusa, bomo morali pri tem pomagati vsi, vsak na svoj način," je poudaril. Delodajalce je zato ponovno pozval, da če je le mogoče, delo organizirajo na način, da lahko zaposleni delajo od doma.

Prebivalcem priporoča, da si na telefone naložijo mobilno aplikacijo, ki jih bo opozorila na morebiten stik z okuženo osebo. "Velika večina je razumela in spoštuje odločitve, ukrepe in pomaga v teh razmerah. Razmere so zelo zahtevne in terjajo pomoč prav vsakega od nas," je še poudaril.

Po vsej državi, še posebej pa na Gorenjskem, ki ima med vsemi regijami trenutno tudi najvišjo incidenco pojavnosti okužb z novim koronavirusom, se po Kacinovih besedah pojavljajo nova, lokalna žarišča. To so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice pa tudi Novo mesto, Murska Sobota, Prevalje, Krško, prav tako še vedno ostaja žarišče Škofja Loka, je naštel Kacin.

Skladno z načrtom za ukrepanje v pogojih epidemije je bilo v torek na državni, regijski in občinski ravni angažiranih tudi 1242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

Z današnjim dnem ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa začenjajo veljati še v dveh statističnih regijah, Goriški in Primorsko-notranjski. Tudi tam je obvezno nošenje maske zunaj, zaprti so gostinski lokali. Vlada je dodatno omejila športna tekmovanja in dejavnosti ter omilila ukrep za frizerske salone v rdečih regijah.

Da sta mejo 140 okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju presegli tudi Goriška in Primorsko-notranjska statistična regija, je NIJZ na svoji spletni strani objavil že v ponedeljek, a do torkove objave v uradnem listu to ni imelo učinka v ukrepih, ki so z vladnimi odloki predpisani za rdeče regije. Teh je zdaj 11 od 12 statističnih regij v državi, na oranžnem seznamu je le še Obalno-kraška regija.

V rdečih regijah je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih. Poleg tega je prepovedano opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih. Lahko pa še naprej deluje gostinstvo za osebni prevzem ali dostavo. Prav tako lahko gostinsko dejavnost za svoje goste opravljajo nastanitveni obrati.

V torek zvečer je vlada sklenila, da je v kolektivnih športnih panogah dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišji ravni, v individualnih športnih panogah pa velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev brez gledalcev. Športna vadba je po novem dovoljena športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu.

Vlada je določila tudi, da lahko tudi v rdečih regijah frizerski in kozmetični saloni sprejmejo eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Do zdaj je veljalo, da lahko imajo v teh regijah frizerji in kozmetiki v poslovnem prostoru zgolj eno stranko. Vsi ukrepi, ki jih je vlada sprejela v torek zvečer, bodo stopili v veljavo po objavi v uradnem listu, predvidoma torej v četrtek.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.