25. 7. 2020, 09:05 | Vir: STA

Po neurju so Zagrebčani ponekod do kolen v vodi, tramvajski promet je obstal

profimedia

Iz hrvaške prestolnice Zagreb poročajo o hudem neurju, ki je v petek zvečer v tem mestu povzročilo poplave. V Tuzli v BiH so v petek zvečer zaradi obilnega dežja s silovitim vetrom in strelami razglasili stanje naravne nesreče, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Tuzli je minulo noč v 40 minutah padlo 70 litrov dežja na kvadratni meter, kar je povzročilo poplave in veliko gmotno škodo na območju celotnega mesta. V nekaj minutah so bile poplavljene ceste v mestu, veter je rušil drevesa, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dodaja, da so na terenu vse razpoložljive intervencijske enote. Gasilci črpajo vodo iz poplavljenih stavb, nekateri deli mesta so brez elektrike in vode.

Obilne padavine so povzročile prometni kolaps tudi v središču Zagreba, kjer je poplavilo številne ceste. Pešcem je voda segala do kolen, številni avtomobili so se pod podvozi znašli pod vodo, obstal je tramvajski promet. Poplavljene so tudi številne kleti, zaradi česar imajo tudi v Zagreb gasilci polne roke dela. Prek medijev so meščane pozvali k potrpežljivosti.

"Ne moremo nemudoma izčrpati prav vsakega litra," so opozorili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem je javna zagrebška gasilska enota na Facebooku potrdila, da je med posredovanjem minulo noč umrl 53-letni gasilec. Ko je pomagal pri črpanju vode iz nekega stanovanja, mu je postalo slabo, a ga mu kljub nujni medicinski pomoči niso uspeli rešiti, so zapisali.

Zagrebški gasilci so za hrvaški radio davi povedali, da so minulo noč tudi reševali voznike in potnike iz avtomobilov, ki so obtičali v visoki vodi na mestnih ulicah. Dejali so, da se je stanje začelo umirjati, ko se je voda okoli 2. ure ponoči začela umikati.

Zagrebški gasilci so sicer prejeli na tisoče klicev meščanov. V mestu je poplavilo več sto stavb, je poročal novičarski portal index.hr, ki je objavil tudi vrsto fotografij in video posnetkov poplavljenega Zagreba. V Zagrebu je danes zjutraj znova začelo močno deževati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.