16. 2. 2021, 21:43 | Vir: STA

Negotova prihodnost DeSUS-a po polomu v državnem zboru, analitiki različno o nadaljnjem dogajanju

Nebojša Tejić/STA

Prvak DeSUS Karl Erjavec je dan po neuspešni konstruktivni nezaupnici s svojo kandidaturo za predsednika vlade napovedal, da bosta vodstvo stranke in izvršni odbor v prihodnjih dneh ocenila politične razmere in položaj DeSUS. Ali bo DeSUS podpisal sporazum z vlado, še ni znano. Mnenje analitikov o nadaljnjem dogajanju in razmerjih v DZ je deljeno.

Vlada Janeza Janše je po tistem, ko je v DZ v ponedeljek uspešno prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici, danes nadaljevala delo. Kandidatu za predsednika vlade Erjavcu na tajnem glasovanju namreč ni uspelo zbrati dovolj glasov. Podprlo ga je 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih. Erjavcu ni uspelo zbrati niti toliko glasov, kot je imel poslanskih podpisov pod januarskim predlogom nezaupnice.

Analitik Rok Čakš je danes ocenil, da je koalicija stabilnejša ter da neuspeh predlagateljev pomeni konec poskusov menjave oblasti in začetek priprav na volitve. Po njegovem mnenju je domet koalicije v DZ dovoljšen, da lahko po ponedeljkovem preštevanju računamo, da bo koalicija v tej sestavi dočakala konec rednega mandata.

Politični analitik Aljaž Pengov Bitenc pričakuje še kakšno nezaupnico. Odgovor na vprašanje, ali je koalicija bolj stabilna kot prej, pa po njegovem mnenju ni enoznačen. KUL ima po njegovi oceni po glasovanju 40 glasov, vlada pa, če seštejemo tiste, ki niso prevzeli glasovnic, in tiste, ki so glasovali proti, 44.

Ponedeljkovo tajno glasovanje sicer pušča ugibanja o ravnanju posameznih poslancev. Čeprav Erjavec manjkajočih glasov ne povezuje s poslansko skupino DeSUS oz. meni, da so ga strankini poslanci podprli, pa več strank meni, da ni imel podpore v svoji lastni poslanski skupini. Tako je danes ocenila tudi vodja poslancev SMC Janja Sluga. Po njenem mnenju se je izkazalo, kar so ves čas ugotavljali: da poslanci DeSUS ne podpirajo svojega predsednika za mandatarja. Številne špekulacije gredo sicer v smeri, da je tudi Sluga oddala neveljavno glasovnico. Kako je glasovala, danes ni razkrila. Kot je dejala, so v SMC "eni redkih" tajno glasovali in bi bilo zelo nekorektno, da bi to komentirala.

Ponedeljkovo preštevanje v DZ pa je še napelo razmere v DeSUS, ki se bo morala odločiti o svoji nadaljnji poti in sodelovanju z vlado. Erjavec je napovedal, da bosta v prihodnjih dneh zasedala vodstvo stranke in izvršni odbor, ki bosta ocenila politično situacijo in položaj DeSUS.

Poslanec Branko Simonovič je ocenil, da je bil KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS možno tudi ob aktualni vladi. Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša se strinja, da je bil KUL ustanovljen le za to, da se v DZ preštejejo. "To se je zgodilo. Novega predsednika vlade nismo dobili in s tem tudi nimamo več KUL," je prepričan. O morebitnem podpisu sporazuma o sodelovanju DeSUS z vlado Janeza Janše pa se po njegovih besedah še niso pogovarjali in tako ne more odgovoriti, ali ga bodo podpisali. Ali je to korak v pravo smer ali ne, bo povedal po pogovoru v poslanski skupini in stranki.

Od odločitve poslancev glede sodelovanja z vlado bo odvisno, ali bo stranka ostala v vladnem kadrovskem razrezu. Kot je danes navedel minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jože Podgoršek, zaenkrat še opravlja funkcijo ministra, o nadaljnjih korakih pa se bo odločil po razgovorih v naslednjih dneh. Po Jurševih navedbah je ministrova usoda v vladi odvisna od premierja. Jurša sicer ne ocenjuje, da bi bila vodstvo stranke in poslanska skupina DeSUS vsak sebi. Res pa je, da poslanci na nekatere stvari gledajo morda malo drugače kot člani vodstva stranke, je ugotavljal.

Tudi Simonovič je na vprašanje sodelovanja v sami stranki odgovoril z upanjem, da bo čim prej prišlo do sklica organov stranke ali klavzure, da bodo analizirali stanje ter se odločili, kako naprej. Sam podpira nadaljevanje uresničevanja programa stranke tudi kot opozicija. Izpostavil je, je DeSUS kot koalicijska partnerka sodelovala pri koalicijskem sporazumu, njene ključne programske točke pa se zrcalijo tudi v sprejetem proračunu države za leti 2021 in 2022. Sam sicer ne bi rekel, da je ponedeljkovo glasovanje nezaupnica predsedniku stranke. "To je bil projekt KUL. Bolj je nezaupnica njim," je dejal Simonovič.

Je pa bolj negotov glede vprašanja, ali ima Erjavec njegovo zaupanje kot predsednik DeSUS. "Vprašanje. O tej podpori je težko govoriti, posebno takemu kot sem jaz, ki izhajam iz gospodarstva. Gentlemanski dogovor nekaj velja. On ga je prekršil," je bil jasen poslanec. To po njegovih besedah še ne pomeni, da se ne morejo poskušati dogovoriti, a so ti dogovori vse težji. Na vprašanje, ali bi Erjavec po njegovem mnenju moral sprejeti odgovornost oz. na svetu stranke preveriti zaupanje, je Simonovič odgovoril, da je to njegova odločitev.

Erjavec sicer ne vidi razloga za to, da bi na svetu stranke preveril zaupanje. Spomnil je, da je bil povabljen, da se vrne v stranko. Vse njegove dosedanje odločitve imajo po njegovih navedbah podlago v sklepih izvršnega odbora in sveta stranke.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ