6. 6. 2021, 07:33 | Vir: STA

Po odkritju 215 otroških trupel v nekdanjem internatu ZN pozval Kanado in katoliško cerkev k temeljiti preiskavi

profimedia

Več strokovnjakov Združenih narodov za človekove pravice je pozvalo Kanado in katoliško cerkev, naj temeljito preučita primer posmrtnih ostankov 215 otrok, ki so jih prejšnji mesec odkrili na zemljišču nekdanjega internata za asimilacijo staroselcev.

"Pozivamo oblasti, da izvedejo temeljito preiskavo okoliščin in odgovornosti za te smrti, ki naj vključuje tudi forenzično preiskavo najdenih ostankov, ter nadaljujejo z identifikacijo in registracijo pogrešanih otrok," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v petek v sporočilu za javnost zapisalo devet strokovnjakov ZN.

Od kanadske vlade zahtevajo, da opravi podobne preiskave v vseh nekdanjih internatih v državi, ki so v preteklosti služili za prisilno asimilacijo otrok staroselcev. Preiskati je po njihovih navedbah treba vse primere sumljivih smrti ali zlorab ter kaznovati tiste, ki so to izvajali ali prikrivali. "Nesprejemljivo" je, da bi Kanada in Vatikan pustila takšne "grozote" brez pregona, so poudarili.

Preiskavo dogajanja v vseh internatih so zahtevali že predstavniki skupin kanadskih staroselcev.

Kanadski premier Justin Trudeau je obljubil "konkretne ukrepe" v podporo preživelim iz teh šol in njihovim družinam, ni pa pojasnil, kakšni točno naj bi bili. Na novinarski konferenci je dejal, da je "globoko razočaran" nad odnosom katoliške cerkve in jo pozval, naj "sprejme odgovornost" za svojo vlogo in objavi vso gradivo o teh šolah.

Posmrtne ostanke 215 otrok so odkrili na zemljišču nekdanjega internata v bližini Kamloopsa, ki je bil največji od 139 internatov, ki so jih vzpostavili konec 19. stoletja. Z njim je v imenu kanadske vlade od leta 1890 do 1969 upravljala katoliška cerkev.

V te šole so prisilno vpisali okoli 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov. Učenci so bili pogosto fizično in spolno zlorabljeni, skušali so jih tudi odrezati od njihove kulture in jezika.

Komisija za iskanje resnice in spravo je glede na dostopne informacije identificirala najmanj 3200 otrok, ki so umrli zaradi zlorab ali zanemarjanja, ko so obiskovali te šole. Točno število pa ostaja neznano.

Kanadska vlada se je leta 2008 uradno opravičila za dogajanje, ki ga je komisija kasneje imenovala kulturni genocid.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord