24. 12. 2021, 07:00 | Vir: STA

Po okužbi z omikronom hospitalizacija manj verjetna

Xinhua/STA

Tveganje za hospitalizacijo je pri osebah, ki so se okužile s koronavirusno različico omikron, manjše, so sporočili iz britanske agencije za varstvo zdravja (UKHSA). Glede na začasne rezultate študije je v primerjavi z delto hospitalizacija po okužbi z omikronom za kar 70 odstotkov manj verjetna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pri posamezniku, ki se okuži z omikronom, je od 31 do 45 odstotkov manj verjetno, da bo moral na urgenco, v primerjavi z okužbo z delto. Od 50 do 70 odstotkov manj verjetno pa bo oseba, okužena z omikronom, potrebovala bolnišniško oskrbo.

Prve ugotovitve študije potrjujejo domneve, da okužba z omikronom bolj poredko vodi v težji potek bolezni. So pa pri UKHSA posvarili, da je omikron bolj nalezljiv od delte, kar pa bi lahko vodilo v povečano število hospitalizacij v prihodnjih tednih. Pri doslej potrjenih primerih omikrona je kar 9,5 odstotka takih oseb, ki so bile pred tem že okužene s koronavirusom.

Ugotovili so tudi, da cepljenje nudi slabšo zaščito pred omikronom. Poživitveni odmerek sicer bolje zaščiti pred simptomatskim potekom bolezni, vendar začne zaščita upadati že po okoli desetih tednih, so še dodali.

Rezultati študije se sicer skladajo z dvema prejšnjima britanskima študijama, ki so jih objavili v sredo.

V Veliki Britaniji se že pospešeno širi omikron. Danes so v državi znova dosegli covidni rekord, saj so v minulem dnevu potrdili kar 119.789 novih okužb, kar je največ doslej. Ravno v sredo so prvič poročali o več kot 100.000 okužbah v 24 urah.

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je pozdravil ugotovitve študije, kljub temu pa je državljane pozval, naj bodo med prazniki previdni.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel