18. 7. 2020, 22:21 | Vir: STA

Po osmih urah posvetovanj na vrhu EU dogovora o svežnju za obnovo še ni na obzorju

profimedia

Voditelji članic EU so po osmih urah posvetovanj v različnih ožjih sestavah okoli 21. ure začeli skupno večerjo. Dogovora še ni na obzorju. Glavna tema na večerji naj bi bilo vprašanje vladavine prava. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel naj bi nov pogajalski predlog predstavil v nedeljo.

Neuradno se omenja scenarij, da voditelji na večerji razpravljajo o vladavini prava, nato so predvidena dodatna dvostranska srečanja in nadaljevanje v nedeljo.

Voditelji poskušajo že drugi dan v Bruslju doseči dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov.

Neuradno se omenja, da je predvideno nadaljnje zmanjševanje nepovratnih sredstev in večanje obsega posojil. Za nepovratna sredstva je bilo sprva predvidenih 500, nato 450, sedaj pa se govori o 410 milijardah evrov. Obseg posojil se je sorazmerno povečeval in naj bi po novem torej znašal 340 milijard evrov.

S tem bi šel Michel še bolj naproti varčni četverici - Nizozemski, Avstriji, Danski in Švedski, ki ob podpori Finske že vseskozi zahteva zmanjšanje obsega nepovratnih sredstev.

Voditelji so drugi dan zasedanja začeli nekaj po 11. uri. Približno dve uri pozneje je Michel oznanil premor in posvetovanja v ožjih krogih, ki so trajala do večerje.

Ključna vprašanja v končnici pogajanj so obseg svežnja in rabati, razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili, izračunavanje nacionalnih ovojnic, pogojevanje in upravljanje ter lastni viri.

Temeljna razhajanja naj bi bila na osi varčne četverice ter Rima in Madrida glede višine nepovratnih sredstev. V ospredju pa je tudi vprašanje pogojevanja oziroma upravljanja sredstev iz sklada za okrevanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.