6. 11. 2020, 18:27 | Vir: STA

Po počitnicah spet pouk na daljavo, šole dobro pripravljene

profimedia

Učenci se po jesenskih počitnicah v ponedeljek ne bodo vrnili v šolske klopi, ampak bodo začeli poukom na daljavo. Čeprav si tega niso želeli, pa so nanj šole po navedbah ravnateljev zelo dobro pripravljene, saj imajo veliko izkušenj iz lanskega šolskega leta. V Arnesu ocenjujejo, da bodo prihodnji teden spletne učilnice zmogle povečano uporabo.
 

Ravnatelj ljubljanske osnovne šole Livada Goran Popović je za STA povedal, da so glede na epidemiološko situacijo v državi, predvidevali, da se bo od ponedeljka pouk odvijal na daljavo. Zato so že po pošti posredovali učencem uporabniška imena in gesla za dostop do programa Teams, preko katerega bo potekal del izobraževanja na daljavo.

"S poukom na daljavo imamo izkušnje iz preteklega šolskega leta in že takrat smo prilagajali urnike, jih dostavili staršem in tudi združevali ure. Zdaj je to jasneje napisano v navodilih in na to smo se tudi pripravili," je pojasnil Popović.

Pri tem bodo upoštevali vsa navodila zavoda za šolstvo, kar pomeni, da bodo videokonferenčni sistem namesto šest ur trajal morda uro ali dve na dan, učitelji se bodo prilagajali in delali strnjeno za posamezen predmet, tudi staršem bodo redno pošiljali navodila.

"Namesto pet ur slovenščine bomo imeli tri ure v dveh dneh po uro in pol, kar bo tudi skrajšalo sedenje učencev pred računalnikom," je prepričan Popović. Ob tem je opozoril na morebitne težave, zlasti pri šolanju mlajših otrok, ki bo padlo na ramena staršev. "Nekateri starši so pri uporabi računalnikov zelo šibki, smo pa uspeli vse učence naše šole, ki jih je okoli 400, opremiti z računalniki," je dodal.

Tudi v mariborski osnovni šoli Tabor I, ki jo obiskuje 599 učencev, bodo v ponedeljek začeli delo na daljavo.

"Na to smo dobro pripravljeni, generalko smo izpeljali že v lanskem šolskem letu, smo pa po svoje žalostni, da že ta teden in teden pred počitnicami nismo vsi skupaj v šoli, saj je epidemiološka slika v naši šoli izvrstna," je za STA poudarila ravnateljica šole Martina Rajšp.

Nekako bi si želeli, da bi imeli tudi to možnost, da bi lahko sami odločali, kako in na kakšen način šolati.

Ta trenutek se po njenih besedah ukvarjajo z nekaterimi organizacijskimi podrobnostmi, večino stvari so takoj po prejemu informacij od ministrstva za izobraževanje v četrtek popoldan že predali tudi staršem in otrokom razdelili nekaj čez 30 računalnikov in druge IKT opreme, prav tako so nekako prilagodili delo na daljavo.

"Lotili se ga bomo z drugimi metodami, oblikami dela, kot to navadno počnemo takrat, kadar smo v razredu," je dejala. Kot je izpostavila, je vsem skupaj jasno, da delo na daljavo zagotovo ni enako kakovostno in enako dobro kot tisto, ki ga izvajajo pri delu v šoli.

To je jasno tudi v. d. ravnatelju Osnovne šole Ivana Babiča-Jagra Marezige v koprski občini Mateju Kosu, čeprav je tokrat ministrstvo podalo bolj jasna navodila, da se lahko pouk na daljavo bolj kakovostno izvaja.

"V naši šoli, ki jo obiskuje 249 učencev, smo se dobro pripravili na pouk na daljavo. Prav tako imamo izkušnje iz prejšnjega obdobja, tako da smo glede na to tudi opravili nekaj izboljšav, a največji problem je okrnjena komunikacija in stiki z otroci, starši," je dejal. Prepričan je, da bi morala šola biti fizična in osebna.

"Z delom na daljavo se lahko še ne vem kako potrudimo, težko dosegamo cilje, ki jih dosegamo s prisotnostjo v razredu. Učitelji namreč v našem pedagoškem procesu ne prinašamo samo intelektualno znanje, ampak tudi druge veščine," je še dodal Kos.

Iz Arnesa so za STA sporočili, da bodo v ponedeljek in tudi vnaprej spletne učilnice zmogle povečano uporabo, ki se obeta zaradi popolnega zaprtja šol. Storitev so namreč stabilizirali že v prvem tednu, počitnice pa so izkoristili za to, da so med drugim dodatno razširili strežniške zmogljivosti in z nadgradnjami pohitrili sistem.

Tudi vrtci bodo v prihodnjem tednu izvajali programe v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Ministrstvo župane prosi, da pri sprejemanju teh odločitev enako obravnavajo tako javne, kot zasebne vrtce. Pripominjajo tudi, da se bo izpad plačil staršev za čas, ko otroci vrtca ne obiskujejo, kril iz državnega proračuna na podlagi interventnega zakona, ki je v pripravi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.