15. 5. 2020, 14:30 | Vir: STA

Po pomanjkanju zelenjave, sedaj viški solate na slovenskem trgu

Nebojša Tejić/STA

Zaradi zaprtja javnih ustanov, gostinskih lokalov in hotelov je manj povpraševanja, po drugi strani pa so se nekateri pridelovalci odločili za povečanje proizvodnje. Zato Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije poziva k skupnemu načrtovanju proizvodnje.

V četrtek so se sestali partnerji zelenjavne verige, ki so ugotovili, da nekateri še vedno premalo natančno načrtujejo proizvodnjo. Opozorili so tudi na nepovezanost med pridelovalci in trgovci in da je po pozivu ministrstva za kmetijstvo, naj si v epidemiji koronavirusa vsak prebivalec, ki ima to možnost, pridela svojo zelenjavo, to povzročilo presežke na trgu.

"Bili so trenutki, ko so se vsi pridelovalci zbali, ali bodo lahko pridelali dovolj slovenske zelenjave, ali bodo lahko zadostili potrebam slovenskega potrošnika, kaj bo, če se zaprejo državne meje? Tudi pridelovalci so bili postavljeni pred zelo veliko preizkušnjo, ali bodo lahko nabavili semena in vse potrebno za proizvodnjo. Nekateri so se zavedno odločili za povečanje proizvodnje," so zapisali v zbornici.

Vendar pa so ustanove danes, ko je napočil čas za pobiranje solate, še vedno zaprte, kupna moč pa je padla. "V tem trenutku sta tako Mercator kot Tuš ponudila pospeševanje prodaje v vseh svojih trgovinah. Vseeno pa pričakujemo, da bo v naslednjih dneh prišlo do delnega podoravanja solate, ker so tržni viški preveliki," so pojasnili.

Pridelovalci kljub večji angažiranosti trgovcev opozarjajo na slabšo prepoznavnost slovenske zelenjave na trgovskih policah in nekontinuirano založenost.

"V vsej tej situaciji je zelo pomembno, da se vsi partnerji zelenjavne verige zavedamo, kako pomembna je samooskrba in da moramo ojačati sodelovanje vseh členov v verigi. Zato smo se odločili, da se v naslednjem tednu ponovno sestanemo na operativnem sestanku in nemudoma prevetrimo potrebe po zelenjavi in osvežimo načrte pri vseh pridelovalcih za vse tiste zelenjadnice, ki jih lahko še prilagodimo v proizvodnji za letošnje leto," so navedli.

Po njihovem mnenju je napočil skrajni čas, da se pridelovalci zelenjave bolj povežejo in skupaj načrtujejo proizvodnjo, da ne bo prihajalo do presežkov na trgu. Kmetijske zadruge in ostali organizirani odkupovalci zelenjave zato vabijo pridelovalce, da se jim pridružijo, da bodo lahko skupaj načrtovali in tako postali trdnejši ter stabilnejši člen v verigi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.