17. 4. 2019, 21:15 | Vir: STA

Po požaru v katedrali Notre-Dame zadoneli cerkveni zvonovi

Profimedia
Po požaru v katedrali Notre-Dame zadoneli cerkveni zvonovi (foto: Profimedia)

V znak solidarnosti s pariško škofijo, kjer je bila v požaru poškodovana znamenita katedrala Notre-Dame, so danes zvečer zazvonili zvonovi v vseh cerkvah po Franciji.

Zadoneli so ob 18.50, času, ko je v gotski katedrali v ponedeljek izbruhnil požar. Vlada je odločila, da bo razpisala mednarodni razpis za gradnjo v požaru uničenega stolpiča.
Premier Edouard Philippe je sporočil, da bodo mednarodni arhitekturni razpis razpisali za 93 metrov visok s svincem prekrit leseni stolpič iz 19. stoletja, ki se je zrušil med požarom, ki je v 12 urah v noči na torek uničil streho 850 let stare katedrale.

Po seji vlade, posvečeni obnovi katedrale, je pojasnil, da bodo v okviru razpisa odločili, ali bodo stolpič znova postavili in ali ga bodo zgradili na enak način, kot ga je takrat francoski arhitekt in restavrator Viollet le Duc ali pa ga bodo postavili s sodobnimi tehnikami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Minister za kulturo Franck Riester je medtem na seji vlade sporočil dobro novico, da so trije originalni gotski vitraji, tri monumentalne rozete, požar prestale nepoškodovane.

Glavni verske relikvije in umetniška dela so prav tako prenesli na varno v muzej Louvre, kjer jih bodo po besedah premierja strokovnjaki podrobno pregledali.

Minister Riester je na seji kolege tudi seznanil, da so tudi monumentalni umetniški predmeti, kot so orgle in največje slike, ki jih med ponedeljkovim požarom niso mogli umakniti iz katedrale, prav tako "preživeli". Premestili jih bodo in konec tedna začeli z njihovo restavracijo, je dodal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek napovedal, da bodo katedralo v celoti obnovili v petih letih. Philippe meni, da je zdravo, da država postavi svoje cilje glede obnove. Ocene, koliko bo stala obnova, pa ni mogel podati. Po pozivu k donacijam so sicer doslej bogati Francozi in podjetja obljubili več kot 800 milijonov evrov.

Predstavnik gasilcev Jose Vaz de Matos je na novinarski konferenci danes povedal, da so gasilci katedralo rešili, ker so se osredotočili na to, da so preprečili širjenje požara s strehe na severni zvonik. Če bi ogenj zajel notranjo leseno strukturo, ki tam drži zvonove, bi se zrušil tudi zvonik. To pa bi pomenilo tudi izgubo katedrale, saj bi zrušenje vsakega novega dela povzročilo zrušenje drugega, je povedal.

Pariško tožilstvo medtem nadaljuje preiskavo vzroka požara, ki ga obravnava kot nesrečo, tudi z zaslišanji več deset prič. Med njimi so tudi delavci, ki so delali na obnovitvenih delih na strehi in stolpiču. Podjetje Le Bras Freres, ki je odgovorno za dela, je zanikalo odgovornost za izbruh požara. Zagotovili so, da med obnovo niso ne varili niti opravljali drugih del, kjer bi uporabljali ogenj ali visoke temperature. Takrat so samo postavljali gradbene odre, so dodali.

Gasilci medtem tudi danes še vedno nadzirajo razmere v katedrali, medtem ko so pariški katoličani nadaljevali s pripravami na veliko noč. Na levem bregu Sene so se v cerkvi Saint Sulpice zbrali pri maši, ki bi morala potekati v poškodovani katedrali. Maše sta se udeležila tudi soproga francoskega predsednika Brigitte Macron in županja Pariza Anne Hidalgo. Več sto vernikov, za katere ni bilo prostora v cerkvi, je mašo spremljalo na platnu pred poslopjem.

Ob 18.50 pa so po vsej Franciji zadoneli zvonovi v cerkvah v znak solidarnosti s pariško škofijo. Zvonili naj bi tudi v drugih državah, med drugim na Poljskem in v češki prestolnici Praga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.