12. 11. 2017, 19:18 | Vir: STA

Zmaga Boruta Pahorja je bila najtesnejša v zgodovini samostojne Slovenije!

profimedia
Zmaga Boruta Pahorja je bila najtesnejša v zgodovini samostojne Slovenije! (foto: profimedia)

Zmaga Boruta Pahorja na današnjih predsedniških volitev je najtesnejša v zgodovini samostojne države, saj s tako majhno razliko ni zmagal še nihče od dosedanjih predsednikov. Borut Pahor je doslej poleg Milana Kučana tudi edini predsednik, ki bo funkcijo opravljal dva mandata.

Volivci so v današnjem drugem krogu predsedniških volitev aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju zaupali nov mandat. Z 52,94 odstotka glasov volivcev je namreč premagal kamniškega župana Marjana Šarca, za katerega je glasovalo 47,06 odstotka volivcev.

Volilna udeležba v današnjem drugem krogu predsedniških volitev je bila najnižja v zgodovini samostojne države, saj je na volišča prišlo manj kot 42 odstotkov volilnih upravičencev.

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije. Čez teden dni, 20. novembra, pa bodo prišteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. A ti glasovi razmerja med kandidatoma ne morejo več spremeniti. Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja.

Nov petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik Pahor nastopil 23. decembra, dan prej pa bo zaprisegel pred državnim zborom.

Na tokratnih volitvah smo sicer predsednika republike dobili v drugem krogu glasovanja, saj v prvem krogu 22. oktobra nihče izmed kandidatov ni dobil absolutne večine glasov. Tedaj je za Pahorja glasovalo 47,21 odstotka volivcev, za Šarca pa 24,76 odstotka.

Tedaj se je z njima pomerila še sedmerica kandidatov, ki pa so iz tekme po prvem krogu izpadli: Romana Tomc (13,68 odstotka glasov), Ljudmila Novak (7,24 odstotka), Andrej Šiško (2,21 odstotka), Boris Popovič (1,8 odstotka), Maja Makovec Brenčič (1,73 odstotka), Suzana Lara Krause (0,78 odstotka) in Angelca Likovič (0,59 odstotka).

Po slovenski ustavni ureditvi sicer predsednik republike predstavlja Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil, sicer pa so njegove pristojnosti omejene. Med njegovimi pristojnostmi so razpisovanje volitev v državni zbor, razglašanje zakonov, postavljanje in odpoklic veleposlanikov ter odločanje o pomilostitvah. Ima pa tudi kar nekaj kadrovskih pristojnosti, predvsem predlagalnih.

Pahor je četrti predsednik v zgodovini samostojne države in drugi, ki je bil še drugič izvoljen na funkcijo. Dva mandata jo je opravljal Milan Kučan, za njim pa po en mandat Janez Drnovšek in Danilo Türk. Slednjega je Pahor premagal na volitvah leta 2012.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.