9. 8. 2020, 23:33 | Vir: STA

Po predsedniških volitvah v več beloruskih mestih spopadi med policijo in protestniki

profimedia

Po več mestih v Belorusiji po zaprtju volišč na predsedniških volitvah in objavi uradnih vzporednih volitev, ki kažejo na vnovično zmago Aleksandra Lukašenka, potekajo protesti njegovih nasprotnikov. Ob tem tuje agencije poročajo tudi o spopadih med policijo in protestniki.

Neodvisen lokalni medij po poročanju francoske tiskovne agencije afp navaja, da naj bi policijski kombi v središču prestolnice Minsk zapeljal v množico protestnikov, več deset ljudi pa naj bi policija pridržala.

Ruska tiskovna agencija Tass pa poroča, da policija z namenom, da bi razgnala protestnike na neprijavljenem shodu, uporablja tudi solzivec in druge ukrepe. Nekaj protestnikov je ranjenih.

V Belorusiji so se danes zaprla volišča na predsedniških volitvah, na katerih so morali ponekod zaradi velikega navala podaljšati odprtje, drugod pa je celo zmanjkalo glasovnic. Glede na izide uradnih vzporednih volitev je dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko prejel 79,7 odstotka glasov, njegova izzivalka Svetlana Tihanovska pa 6,8 odstotka.

Tihanovska poraza ne priznava. Njena predstavnica za odnose z mediji je za nemško tiskovno agencijo dpa dejala, da so rezultati, kot jih kažejo vzporedne volitve, "daleč od realnosti".

Nasprotniki Lukašenka so sicer danes opozarjali na številne nepravilnosti in poskuse volilnih manipulacij. Udeležba je bila sicer po navedbah osrednje volilne komisije uro pred zaprtjem volišč skoraj 80-odstotna.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord