31. 10. 2017, 13:57 | Vir: STA

Po šestem severnokorejskem jedrskem poskusu v zrušenju predora umrlo 200 ljudi

profimedia

Več kot 200 ljudi je verjetno umrlo v zrušenju predora po zadnjem jedrskem poskusu Severne Koreje v začetku septembra. Predor se je zrušil le nekaj dni po podzemeljskem jedrskem poskusu, navaja neimenovane severnokorejske vire japonska televizija TV Asahi.

V samem zrušenju predora v bližini prizorišča za jedrske poskuse naj bi umrlo okoli 100 delavcev, kasneje pa se je med reševanjem zgodil še en udor. Vsega skupaj naj bi življenje izgubilo najmanj 200 ljudi. Nesrečo je povzročil šesti severnokorejski jedrski poskus, poroča francoska tiskovna agencija AFP ob povzemanju TV Asahi.

Strokovnjaki so sicer opozarjali, da se lahko zaradi podzemnih poskusov zrušijo gore, pri tem pa bi lahko začela uhajati radiacija. Zadnji poskus, 3. septembra, je povzročil potrese in plazove v bližini prizorišča poskusa ter drugod.

Eksplozija je povzročila potres z magnitudo 6,3. Temu je nekaj minut kasneje sledilo novo tresenje tal z magnitudo 4,1.

Po podatkih južnokorejske agencije za potrese je bil ta poskus od pet- do šestkrat močnejši kot peti jedrski poskus, ki ga je Severna Koreja izvedla v septembru 2016.

Japonska je še ocenila, da je bila moč severnokorejske vodikove bombe 120 kiloton, kar je osemkrat močneje kot bomba, ki je padla na Hirošimo.

Tiskovna predstavnica južnokorejskega ministrstva za združitev Lee Eguene je dejala, da se zavedajo poročila, vendar ne vedo nič o njemu. Poročilo se je sicer pojavila ravno pred obiskom ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Južni Koreji prihodnji teden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.