27. 11. 2019, 10:11 | Vir: STA

Po silovitem potresu v Albaniji se tla še vedno tresejo

profimedia

Torkov potres v Albaniji je po zadnjih podatkih zahteval 26 smrtnih žrtev in več kot 650 poškodovanih. Doslej so izpod ruševin rešili 45 ljudi, poročajo albanski mediji. Potres je zahod Albanije prizadel zgodaj zjutraj v torek. Tudi več ur po potresu reševalci domnevajo, da je pod ruševinami še več žrtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Albanska vlada je danes za območje Drača in Tirane, kjer so razmere najhujše, razglasila izredne razmere.

V Draču so po poročanju albanske TV Klan iskalno in reševalno akcijo nadaljevali tudi ponoči, medtem ko so jo v kraju Thumane ponoči zaradi teme prekinili in jo nadaljujejo od danes zjutraj. Na območju kraja Thumane so doslej postavili 67 šotorov, v katerih lahko biva 700 ljudi. Na območju Drača in sosednjih vasi so postavili 181 šotorov za namestitev 1450 ljudi.

V Albanijo je doslej prispelo več kot 200 strokovnjakov iz EU, Kosova, Grčije, Turčije, Francije, Italije, Hrvaške, Romunije, Švice, ZDA, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije, ki bodo pomagali pri iskanju in reševanju.

Na zahodu Albanije so se tla stresla v torek ob 03.54. Po navedbah albanskega inštituta za geološke vede v Tirani ter nemškega centra za geološke raziskave v Potsdamu je bila magnituda potresa 6,3, po navedbah ameriškega seizmološkega urada (USGS) 6,4. Žarišče potresa je bilo približno deset kilometrov severno od Drača in 30 kilometrov zahodno od Tirane v Jadranskem morju na globini desetih kilometrov. Sledilo je 310 popotresnih sunkov.

Tresenje tal so občutili na celotnem Balkanu ter severozahodu Grčije in južni Italiji, pa tudi v Sloveniji.

Tla na območju se še niso umirila. Z Grčije tako danes poročajo o potresu z magnitudo 6,1. Gre za potres v globinah morja pred obalo Krete, ki so ga čutili tudi v drugih predelih države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia so tresenje tal občutili tudi v makedonski prestolnici Skopje.

"Bil je močan potres, ves otok se je stresel, a na srečo ni nobenih poročil o škodi," je sporočil guverner Krete Stavros Arnautakis.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.