13. 5. 2021, 17:58 | Vir: STA

Po sms-sporočilu "Vsi boste aretirani!" MZZ pojasnilo napako in se opravičilo

Tamino Petelinšek/STA

Približno 200 uporabnikov nekaterih storitev e-uprave je v torek prejelo sms-sporočilo z vsebino "Vsi boste aretirani!". Ministrstvo za zunanje zadeve je pojasnilo, da je pri testiranju množičnega pošiljanja sms-sporočil za čas predsedovanja Slovenije Svetu EU prišlo do napake in se prizadetim opravičilo.

Na svoje mobilne telefone je v torek približno 200 uporabnikov prejelo sms z vsebino, da bodo aretirani. Po poročanju portala MMC RTV, ki je o tem prvi poročal, so prejemniki po okoli 45 minutah na mobilni telefon prejeli še sms-sporočilo z opravičilom in pojasnilom, da je šlo za neljubi pripetljaj v okviru testiranja množičnega pošiljanja sporočil z napačnim in neustreznim besedilom.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, so v torek testirali množično pošiljanje sms-sporočil, ki se bo v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije uporabljalo za takojšnje sporočanje o spremembah o posameznem dogodku predsedovanja. Sporočilo je bilo namenjeno osebam, ki so prijavljene na dogodek oziroma sodelujejo pri določenem dogodku.

"Pri testiranju pošiljanja nujnih obvestil je prišlo do napake s strani uslužbenca zaradi nepoznavanja sistema, tako glede neprimerne vsebine testnega sporočila kot določitve kroga prejemnikov obvestila. S sodelavcem je bil po dogodku opravljen pogovor," so sporočili.

Kot so dodali, so bili uporabljeni samo kontaktni podatki oseb prijaviteljev na dogodke. Sms-sporočilo je tako prejelo okrog 200 ljudi, so potrdili. Ob tej napaki so zaznali tudi tehnično pomanjkljivost, zaradi katere je bil krog prejemnikov tako širok in česar uslužbenec ni predvidel. O pomanjkljivosti so obvestili razvijalca sistema obveščanja.

Kot so dodali, je bilo na vse kontakte "takoj po dogodku, ob 14.27 in ob 14.50, posredovano sporočilo z opravičilom", prejemnikom pa se, kot so danes zapisali v sporočilu za javnost, ministrstvo za zunanje zadeve ponovno iskreno opravičuje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord