13. 10. 2018, 17:55 | Vir: STA

Po številnih evropskih mestih je na tisoče ljudi protestiralo proti nacizmu in delitvi

profimedia

Po številnih evropskih mestih se je danes na protestih proti rasizmu in nacionalizmu zbralo več 10.000 ljudi. Kot poročajo tuji mediji, so se za solidarnost namesto diskriminacije med drugim zavzele množice v Trstu, Budimpešti, Berlinu, Pragi, Madridu in na Dunaju.

Na shodu v Berlinu se je po poročanju Deutsche Welle zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti naraščajočemu vplivu skrajne desničarske politike. Shodu so se pridružile številne zveze, sindikati, pa tudi aktivistične skupine iz vrst migrantov, LGBT, delavcev in brezdomcev.

Kot so v izjavi opozorili organizatorji protesta, smo priča političnemu preobratu, s katerim rasizem in diskriminacija postajata družbeno sprejemljiva. "Kar je še včeraj veljalo za nepredstavljivo in nesprejemljivo, je danes resničnost," so navedli.

Prav tako so organizatorji opozorili na naraščajočo ksenofobijo in vse ostrejše ukrepe za preprečevanje nezakonitih migracij. Kot ocenjujejo, je Evropa "v primežu nacionalističnega antagonizma in izključevanja,"

Sporočilo protestov je podprl tudi zunanji minister Heiko Maas, ki je poudaril, da nemška družba ne potrebuje zapiranja, ampak več mednarodnega sodelovanja. "Ne bomo pustili, da bi nas kdo delil, zlasti pa ne desničarski populisti," je dejal Maas, sicer član levosredinske socialdemokratske stranke. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.