26. 4. 2020, 10:33 | Vir: STA

Po strogi karanteni bodo Španci končno za eno uro lahko zapustili stanovanje

profimedia

Španci bodo od naslednjega konca tedna lahko spet zapustili stanovanja za razgibavanje na prostem in za sprehode, je v soboto zvečer napovedal premier Pedro Sanchez. Španci namreč od razglasitve karantene zaradi novega koronavirusa 14. marca ne smejo zapuščati stanovanj, razen na hitro za nakup življenjskih potrebščin ali obisk zdravnika.

Sanchez je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal, bo vlada v torek objavila tudi podrobnejši načrt sproščanja omejevalnih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, ki naj bi ga potem začeli izvajati v drugi polovici maja.

"Če se bo pandemija odvijala pozitivno, kot se zdaj, bo od 2. maja dovoljena individualna fizična aktivnost in sprehodi z osebami, s katerimi živite," je dejal španski premier.

Za razliko od večine drugih držav Španija med splošno "karanteno" ne dovoli izhodov iz stanovanja za sprehode ali individualni tek. Skoraj 47 milijonov prebivalcev Španije stanovanja lahko zapusti samo za nakup hrane ali zdravil ali pa za obisk zdravnika. Tudi sprehod psa je dovoljen zgolj na hitro.

Otroci, mlajši od 14 let pa sploh niso smeli iz stanovanj. Z današnjim dnem pa bodo lahko zunaj do ene ure na dan, a vedno v spremstvu starša. Lahko bodo odšli na sprehod, tekali in se igrali, vendar ne dlje kot kilometer od doma. Prav tako ostaja prepoved uporabe javnih igral, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A po 42 dneh karantene je današnji dan prišel kot blagoslov za španske družine. Mnogi so tekali naokoli, drugi kolesarili, kotalkali ali rolkali.

"To je za otroke pravcati izlet, najbolj zanimiva dogodivščina v zadnjem mesecu," je za agencijo AFP razmere opisal Miquel Lopez iz Madrida, oče dveh otrok. "Bila sta zelo navdušena in zelo nestrpna. Zbudila sta se že ob 6.30 in vpila, 'danes gremo ven, danes gremo ven'," pa je pojasnila njegova partnerica Inmaculada Paredes.

Po drugi strani so mnogi še vedno prestrašeni zaradi koronavirusa. Številni so zato na prosto z otroki prišli z maskami in z rokavicami na rokah, mnogi pa se bojijo, da bodo ulice in pločniki kmalu spet polni ljudi, poroča dpa.

Španska vlada je sicer v soboto podaljšala izredne razmere v državi do 9. maja. Sanchez je napovedal, da bo sproščanje omejevalnih ukrepov postopno. "Moramo delovati zelo skrbno. Preveč smo žrtvovali, da bi zdaj prehitevali," je dejal.

"Nimamo jasnega recepta, nimamo znanih poti. Nobena država na svetu še ni šla skozi proces popolne odprave ukrepov," je opozoril španski premier.

Ta konec tedna so sicer v Španiji zabeležili spodbudne rezultate boja proti koronavirusu. V petek so v državi zabeležili 367 smrtnih primerov zaradi covida-19, kar je najmanj v zadnjih štirih tednih. Poleg tega je število okrevanj prvič od začetka pandemije prehitelo število novih okužb, še navaja AFP.

Španija je sicer med najbolj prizadetimi državami na svetu zaradi koronavirusa. Skupaj so doslej zabeležili 22.902 smrtni žrtvi covida-19. Najhuje je bilo 2. aprila, ko so v samo enem dnevu zabeležili 950 smrtnih primerov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ