4. 7. 2021, 13:43 | Vir: STA

Po suši in vročini so na območju Limassola na Cipru izbruhnili požari

profimedia

Na Cipru so po hudi suši in vročini na območju mesta Limassol v soboto izbruhnili obsežni gozdni požari, ki so terjali štiri življenja. Z ognjenimi zublji se bori več sto gasilcev, ki jim je uspelo požar spraviti pod nadzor. Eno osebo so aretirali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Smrtne žrtve so bili Egipčani, sezonski delavci v kmetijstvu, so danes za ciprski radio sporočili iz vlade. Po poročanju medijev so skušali delavci pred ognjenimi zublji zbežati z avtomobilom, a jim to ni uspelo in kasneje so našli njihova zoglenela trupla.

Medtem so zaradi suma, da je zanetil požar, aretirali 67-letnega moškega. Domnevno naj bi požar ušel izpod nadzora, ko je zažigal vrtne odpadke.

Predsednik Cipra Nikos Anastasiades je danes ob obisku prizadetih prizorišč potrdil, da so požare večinoma že spravili pod nadzor. Po njegovih besedah pa gre za najhujšo katastrofo v državi zadnjih desetletij.

V soboto zvečer so morali zaradi požarov evakuirati več vasi. Do danes zjutraj je pogorelo več kot 55 kvadratnih kilometrov površin.

Evropska komisija je pozno v soboto napovedala sprožitev evropskega mehanizma na področju civilne zaščite in pomoč z letali za gašenje, ki jih gostita Grčija in Italija. Grška letala so danes že prispela na Ciper. "EU je v celoti solidarna s Ciprom v teh težkih časih," je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Cipru so dali na voljo tudi satelitske posnetke v okviru programa Copernicus, da bodo lažje ocenili škodo na prizadetih območjih.

Pomoč v obliki letal za gašenje je sicer prišla tudi iz Izraela.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ