28. 4. 2020, 07:45 | Vir: STA

Po svetu potrjeno okuženih že več kot tri milijone ljudi

Profimedia

Glede na podatke ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je dozdaj po svetu z novim koronavirusom potrjeno okužilo že več kot tri milijone ljudi. Po okužbi je umrlo več kot 208.000 ljudi, še ugotavljajo na podlagi uradnih številk Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in ameriškega Centra na nadzor nad boleznimi (CDC).

V ZDA je pri tem potrjeno okuženih že več kot 972.000. Gre za znatno višje število okužb, kot v kateri koli drugi državi in predstavlja približno tretjino vseh. Sledita Španija z 229.000 primeri in Italija s 199.000 okužbami.

Kot sicer opozarja nemška tiskovna agencija dpa, je številke zaradi različnih metod testiranja pogosto težko primerjati.

Francoska tiskovna agencija AFP ob tem izpostavlja, da je največji delež smrtnih žrtev - več kot 125.000 - covid-19 terjal v Evropi, od tega tri četrtine v Italiji, Španiji, Franciji in Združenem kraljestvu.

Financial Times, ki je v 14 evropskih državah primerjal smrtnost marca in aprila letos v času pandemije novega koronavirusa s smrtnostjo v istem obdobju med letoma 2015 in 2019, je sicer ocenil, da bi število smrtnih žrtev zaradi koronavirusa na svetu lahko bilo tudi do 60 odstotkov višje, kot kažejo uradni podatki.

Statistični podatki namreč kažejo, da je marca in aprila letos v analiziranih državah umrlo 122.000 ljudi več, kot v letih pred tem, oziroma 50 odstotkov več. Marca in aprila letos je medtem po uradnih podatkih v teh državah zaradi covida-19 skupno umrlo 77.000 ljudi.

FT je med drugim analiziral podatke za Avstrijo, Italijo, Belgijo, Francijo, Portugalsko, Španijo in Švedsko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord