18. 4. 2020, 13:28 | Vir: STA

Po svetu več kot 2,2 milijona okuženih in 150.000 umrlih

profimedia

Po svetu je že več kot 2,2 milijona potrjeno okuženih z novim koronavirusom, število umrlih pa je preseglo 150.000. Poleg tega trenutno v različnih oblikah karantene za zajezitev širjenja okužb živi več kot 4,5 milijarde ljudi.

Skoraj tretjino vseh okužb oz. več kot 700.000 so zabeležili v ZDA, kjer je poleg tega covidu-19 podlegla skoraj četrtina vseh smrtnih žrtev na svetu. Umrlo je približno 37.000 ljudi, kar je največ v katerikoli državi na svetu.

Za ZDA so najbolj prizadete države na svetu Italija z 22.745 mrtvimi in več kot 172.000 primeri okužb, Španija z več kot 20.000 smrtnimi žrtvami in prek 191.000 potrjenimi primeri, Francija z 18.681 umrlimi in približno 148.000 okužbami ter Velika Britanija, kjer je umrlo 15.464 ljudi, okužbo pa so potrdili pri več kot 114.000.

Pravzaprav novi koronavirus ni prizanesel praktično nobenemu koščku sveta. Tudi v Afriki je število smrtnih žrtev preseglo tisoč, potrjenih primerov je bilo nekaj več kot 19.600.

Z namenom zajezitve širjenja virusa v neke oblike karanteni oz. v skladu z ukrepi socialnega distanciranja trenutno po svetu živi več kot 4,5 milijarde ljudi.

Spričo znakov, da se izbruh umirja, so v nekaterih delih Evrope, denimo v Švici, na Danskem in Finskem, že ta teden začeli delno rahljati te ukrepe. Kljub odprtju šol in vrtcev pa so na Danskem v petek podaljšali prepoved javnega zbiranja več kot desetih ljudi.

Pozitivni trend umirjanja epidemije se še naprej nadaljuje v Avstriji, kjer so danes zabeležili le 0,7-odstotno povišanje števila okuženih. Okrevalo je že prek 10.000 ljudi.

Po drugi strani pa se marsikje po svetu epidemija še ne umirja in več držav, vključno z Japonsko, Veliko Britanijo in Mehiko, je omejitve gibanja v zadnjih dneh še razširilo oz. podaljšalo.

Tudi na Hrvaškem so ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa podaljšali do 4. maja. V sosednji državi so danes zabeležili 18 novih okužb in tri smrti zaradi novega koronavirusa, skupaj pa se je doslej okužilo 1832 ljudi.

Iz Rusije poročajo o rekordnih 4758 novih okužbah, število okuženih se je tako povzpelo na več kot 36.700. Zaradi covida-19 je umrlo še 40 ljudi. Moskovski župan Sergej Sobjanin je karanteno, ki bi se sicer iztekla v nedeljo, podaljšal do 1. maja.

Tudi na Japonskem epidemija še ne kaže znakov popuščanja. Danes je število okuženih naraslo na 10.000. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 200 ljudi, najbolj prizadeto območje pa ostaja prestolnica Tokio, kjer so v petek zabeležili rekordnih več kot 200 novih okužb. Oblasti napovedujejo povečano število testiranj, japonski zdravstveni sistem je tik pred kolapsom.

V Iranu so medtem zadovoljni, da število novih smrtnih žrtev, ki jih je skupno že več kot 5000, na dnevi bazi pada. Po zgledu preostalih delov države so danes v Teheranu odprli manjša podjetja in trgovine, a življenje še ne teče po normalnih tirnicah.

V zelo hudo prizadetih ZDA nekatere ukrepi za zajezitev širjenja motijo in proti njim organizirajo proteste. Gre predvsem za podpornike predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se upirajo demokratskim guvernerjem v zvezni državah, kot so Minnesota, Michigan, Virginija.

Zaradi pandemije novega koronavirusa je glede na ugotovitve študije Inštituta za ekonomsko politiko (EPI) v ZDA doslej v mesecu dni zdravstveno zavarovanje izgubilo okrog 9,2 milijona ljudi. Izgubili so ga zato, ker so ga imeli preko delodajalca in so ob izgubi zaposlitve ostali tudi brez zavarovanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.