1. 11. 2017, 09:23 | Vir: STA

Po terorističnem napadu v New Yorku zaostrene varnostne razmere

profimedia

Ameriški mediji so v torek identificirali terorista, ki je na kolesarski stezi ob reki Hudson na Manhattanu z najetim poltovornjakom pobil najmanj osem ljudi, ranil pa najmanj 11, kot 29-letnega priseljenca iz Uzbekistana Sayfulla Saipova. Po napadu so v mestu in okolici poostrili varnostni nadzor.

Newyorški župan Bill DeBlasio je menil, da je šlo za dejanje osamljenega terorista, ker ni nobenih dokazov, da je bil del kakšne širše zarote. Saipov je v torek popoldne po krajevnem času v sosednjem New Jerseyju najel poltovornjak pri trgovskem podjetju Home Depot in se zapeljal do Manhattna, kjer je okrog 21. ure po srednjeevropskem času z zahodne obvoznice zapeljal na kolesarsko stezo in pešpot pri reki Hudson nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra (WTC).

Za seboj je v razdalji 14 ulic pustil trupla, ranjence in polomljena kolesa ter paniko, z divjanjem je nadaljeval po ulici Chambers, kjer je trčil v majhen šolski avtobus in ranil še dve odrasli osebi in dva otroka. Izstopil je iz razbitega vozila in tekal naokrog z zračno pištolo in pištolo za barvanje v rokah ter se v arabskem jeziku drl, da je bog velik. Policisti so ga pokosili z več streli, vendar le ranili v predelu trebuha in bo preživel ter se soočil s posledicami dejanja.

Ugibanj o napadu je veliko, vendar dejstev še ni veliko. Domneva se, da je morda nameraval zapeljati v množico, ki se je popoldne začela zbirati za tradicionalno veliko parado ob noči čarovnic (Halloween) na zahodni strani Manhattna, vendar blizu ni bilo mogoče, ker policija ta dogodek vedno zelo zavaruje. Zato naj bi si izbral popularno rekreacijsko območje ob reki Hudson, ki je vedno polno kolesarjev in pešcev in je v neposredni bližini izhoda iz predora Holland, ki povezuje Manhattan z New Jerseyjem.

Parada ob noči čarovnic se je tudi po terorističnem napadu nadaljevala, s to razliko, da je bilo policistov okrog nje še več kot ponavadi. Varnostne razmere so zaostrili tudi na letališčih v New Yorku in New Jerseyju z dodatnimi kontrolami potnikov, ki so prihajali v ZDA, in njihove prtljage.

Terorist Saipov naj bi v preteklosti živel v državi Ohio, kjer je delal kot šofer, podjetje Uber je sporočilo, da je pol leta vozil zanj, vendar še ni jasno, kje. Vozniško dovoljenje naj bi imel s Floride. V razbitem najetem poltovornjaku so našli neke papirje z napisi v arabščini, ugiba pa se, da ga je navdihnila Islamska država, katere voditelji so svoje privržence pozvali, naj pobijajo zahodnjake z avtomobili in do tovrstnih napadov je doslej prihajalo predvsem v Evropi.

Med žrtvami napada v New Yorku je bilo kar šest tujcev. Argentina je potrdila, da je umrlo pet njenih državljanov, smrt svoje državljanke pa je potrdila tudi Belgija.

Ameriški predsednik Donald Trump je napad izkoristil za vrsto tvitov, v katerih je grozil s še bolj zaostrenim nadzorom nad priseljenci in obiskovalci ZDA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.