25. 4. 2019, 08:46 | Vir: STA

Po terorističnih napadih so v Šrilanki zaprli vse katoliške cerkve

Xinhua/STA

V Šrilanki so po nedeljskih terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih 359 ljudi, do "izboljšanja varnostnih razmer" zaprli vse katoliške cerkve, je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal visoki predstavnik Cerkve v državi.

Pojasnil je, da so se za ukrep odločili na podlagi nasveta varnostnih sil ter da bodo cerkve zaprte do novega ukaza. Tarče samomorilskih napadalcev so bile v nedeljo med velikonočno mašo tri polne cerkve v državi ter trije prestižni hoteli v prestolnici Kolombo.

V večinsko budistični državi, kjer je sedem odstotkov kristjanov, sicer že veljajo okrepljeni varnostni ukrepi okoli cerkva, pa tudi hotelov in vladnih poslopij.

Oblasti so sprožile obsežno iskalno akcijo osumljencev, povezanih z napadi, ki jih pripisujejo lokalni skrajni skupini, odgovornost zanje pa je prevzela džihadistična skupina Islamska država.

Doslej so prijeli 76 osumljencev za ta najhujši napad na katoliško skupnost v državi in enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov na svetu po napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Pri iskanju osumljencev policiji od danes pomaga dodatnih več tisoč vojakov, medtem ko v državi zaradi nevarnosti novih napadov veljajo izredne razmere. Pri iskanju sedaj namesto dosedanjih 1300 sodeluje 6300 vojakov kopenskih sil, letalske sile in mornarica pa sodelujejo z 2000 možmi.

Vlada je prepovedala tudi letenje vseh dronov. Preiskovalcem pomagajo tudi predstavniki ameriške zvezne policije FBI in Interpola.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.