17. 9. 2021, 12:59 | Vir: STA

Po treh mesecih na vesoljski postaji so se kitajski astronavti vrnili domov

profimedia

S kitajske vesoljske postaje Tiangong so se danes na Zemljo po treh mesecih vrnili trije kitajski astronavti. V kapsuli so pristali v puščavi Gobi na severu Kitajske, to pa je bila najdaljša kitajska vesoljska misija s posadko doslej, poročajo tuje tiskovne agencije.
 

Astronavti so pristali v vesoljski kapsuli Shenzhou 12, ki jo je pri spustu upočasnilo veliko padalo. Pristala je v puščavi Gobi na severu Kitajske, pristanek pa je v živo prenašala kitajska televizija CCTV.

Večino svojega potovanja so astronavti preživeli v vesoljski postaji Tiangong, ki je v izgradnji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trojica je proti Tiangongu, kar po kitajsko pomeni nebeška palača, poletela sredi junija z izstrelišča Jiuquan v puščavi Gobi z raketo Dolgi pohod 2F.

Prvenstvena naloga treh astronavtov je bila vzpostavitev delovanja 22,5-tonskega modula Tianhe, glavnega dela postaje, ki ga je Kitajska v orbito namestila konec aprila. 16,6 metra dolg in 4,2 metra širok modul je prvi in glavni sestavni del vesoljske postaje, ki bo na koncu tehtala skoraj 70 ton in med drugim vključevala bivalne prostore in znanstvene laboratorije.

Gre za prvo kitajsko človeško misijo v vesolju v skoraj petih letih. Njen poveljnik je bil Nie Haisheng, odlikovan pilot letalskih sil, ki je sodeloval že na dveh predhodnih misijah. Tudi preostala člana Liu Boming in Tang Hongboa sta pripadnika vojske.

Vesoljska postaja Tiangong naj bi bila dokončana leta 2022. Kitajska namerava do takrat v vesolje poslati še dva modula, vsak od njih tehta dobrih 20 ton. Nova posadka naj bi na vesoljsko postajo odletela oktobra.

Kitajska je v prizadevanjih, da bi na tem področju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde ameriških dolarjev, poroča AFP. Kitajske vesoljske ambicije je deloma pognala ameriška prepoved njenega sodelovanja na Mednarodni vesoljski postaji, pri kateri sodelujejo ZDA, Rusija, Kanada, Evropa in Japonska.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.