9. 3. 2022, 15:00 | Vir: STA

Iz Moskve: Po tretjem krogu pogajanj ...

profimedia

Iz Kremlja oznanjajo, da je bilo v pogovorih doseženega nekaj napredka.

Marija Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva, poudarja predvsem osredotočanje na humanitarne koridorje in evakuacijo civilnega prebivalstva.

Nasprotni strani očita, da namerno blokira evakuacijske napore, saj prebivalcem namenoma naj ne bi sporočala informacij o humanitarnih koridorjih. Dogovor, ki je bil sklenjen v tretjem krogu pogajanj, sicer napoveduje enodnevno prekinitev ognja okoli koridorjev.

Kremelj ob tem zatrjuje, da cilj ruske ofenzive ni "okupacija Ukrajine, uničenje njene državnosti ali odstavitev vlade," pa tudi, da ni usmerjena proti civilnemu prebivalstvu.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer danes, kot je zatrdilo, objavilo "originalni ukaz za ukrajinsko ofenzivo na Donbas marca 2022, ki ga je izdal poveljnik ukrajinske narodne garde", poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ukaz je bil izdan 22. januarja, je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Zahodne države so sicer pred začetkom ruske invazije v Ukrajino, do katere je prišlo 24. februarja, opozarjale, da Moskva pripravlja pretvezo za napad.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord