27. 12. 2020, 13:24 | Vir: STA

Po Veliki Britaniji in severu Francije pustoši nevihta Bella

profimedia

Britansko otočje in sever Francije sta v primežu silovite nevihte Bella, ki je že v soboto v Veliko Britanijo prinesla obilne padavine in močan veter. Vreme številne težave tam povzroča tudi danes, medtem ko s severa Francije poročajo, da je brez elektrike ostalo okoli 12.000 gospodinjstev.

Prizadeti sta obalni regiji Bretanja in Normandija. Glede na navedbe francoskih vremenoslovcev na območju piha močan veter, na atlantski obali pa so prisotni visoki valovi. Oblasti prebivalce ogroženih območij pozivajo k posebni previdnosti.

Že v soboto je Bella težave povzročala v Veliki Britaniji, kamor je prinesla obilne padavine, sunki vetra pa so ponekod presegali 150 kilometrov na uro. Tudi tam so številni ostali brez oskrbe z električno energijo - samo v Walesu je taka usoda začasno doletela okrog 21.000 gospodinjstev.

Po vsem otočju so v veljavi številna opozorila zaradi možnosti poplav, močnega vetra, za dele Walesa, Anglije, Škotske in Severne Irske pa tudi zaradi snega in ledu, poroča britanski BBC.

Iz več delov države poročajo o zamudah v železniškem prometu, ki ga ovirajo poplave in podrta drevesa. Veter in slaba vidljivost ovirata tudi prečkanje Rokavskega preliva.

Oblasti so že predhodno svetovale prebivalcem 1300 domov na jugovzhodu Anglije, naj zaradi približevanja nevihte in nevarnosti poplave čez božične praznike zapustijo domove.

Dodatne padavine je na območju pričakovati tudi v ponedeljek, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ