3. 4. 2020, 17:17 | Vir: STA

Po vsej državi številne donacije za lažje soočanje z epidemijo in njenimi posledicami

profimedia

Z vse Slovenije te dni prihajajo obvestila o donacijah zaščitne opreme, hrane in pripomočkov. UKC Ljubljana je danes tako prejel 100.000 zaščitnih mask, v Kopru razdeljujejo pakete pomoči socialno najšibkejšim otrokom in starostnikom, donacij so se razveselili zdravstveni delavci in otroci v Velenju, v Lenartu pa so prejeli sadje in zelenjavo.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je danes prejel donacijo družbe BTC, in sicer 100.000 zaščitnih kirurških trislojnih mask. "Današnja donacija ... je izredno pomembna, kajti osebna varovalna oprema je danes po vsem svetu izredno iskana. Vsaka taka donacija nam daje večjo varnost, večjo gotovost v izvajanju našega poslanstva, in samo želimo si takšnih zmagovalnih zgodb," je ob prejemu povedal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. "Po začetni krizi oziroma pomanjkanju zaščitne opreme lahko rečemo, da je trenutno osebne varovalne opreme dovolj," je še dodal.

V UKC Maribor so prejeli finančno donacijo gospodarskega interesnega združenja Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb v višini 8000 evrov ter donacijo termometrov Lekarne Maribor.

Koprska občina je skupaj s prostovoljci že v minulem tednu začela dostavljati pakete za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin, ki so zaradi zaprtja vrtcev in šol ostali brez organizirane prehrane. Prvih 200 paketov so otrokom že dostavili, prihodnji teden jih napovedujejo še 155.

V tem tednu pa so pošiljke s hrano, higienskimi in drugimi nujnimi potrebščinami prejeli tudi starejše občanke in občani, ki so se znašli v stiski. Pomoč je prejelo 190 starostnikov, ki živijo sami in nimajo na voljo pomoči.

Številna podjetja so zaščitno opremo donirala civilni zaščiti Mestne občine Velenje ter velenjskemu zdravstvenemu domu - od zaščitnih mask, rokavic, zaščitnih oblek do čistil in razkužil. Med donatorji so navedli Holding Slovenske elektrarne (HSE), Gorenje, Termoelektrarno Šoštanj (Teš), podjetja Poslovni sistemi Fori, Velcom, Habit, Microbium, Medic-Um Store in Nomago, pa velenjski vrtec, zdravnico Katarina Lahovnik ter krojača Roberta Velerja.

Pomoči so bili deležni tudi otroci, ki se šolajo doma, a za to nimajo potrebne računalniške in pisarniške opreme, ki jim je na pomoč priskočilo nekaj organizacij, podjetij in posameznikov. Čokoladnica Lucifer pa je s čokoladnimi paketi obdarila osebe, nastanjene v karanteni Hotela Paka, so sporočili z velenjske občine.

Humanitarne organizacije na območju Upravne enote Lenart pa so danes prejele večjo donacijo svežega sadja in zelenjave. Živila je doniralo slovensko podjetje Derby, donacijo je uredil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Breznik, za prevoz pa je poskrbela Občina Lenart.

Rdeči križ in Karitas sta se odločila, da večji delež donacije namenita stanovalcem Doma sv. Lenarta in Socialno varstvenega zavoda Hrastovec. Civilna zaščita prejeto hrano med drugim razdeljuje tistim v "prvih bojnih linijah", kot so zdravstveno osebje in policija. "V teh časih smo hvaležni prav vsake dobronamerne geste," je povedal župan Občine Lenart Janez Kramberger.

Na posebnem računu tudi za skoraj 59.000 evrov donacij 

Ministrstvo za finance je 25. marca objavilo številko računa, na katerega lahko donatorji nakažejo sredstva za pomoč v času epidemije novega koronavirusa oziroma za odpravljanje njenih posledic. Kot so sporočili z ministrstva, so donatorji od 27. marca do 2. aprila prispevali skupaj 58.810 evrov.

Med donatorji po številu močno prevladujejo fizične osebe, po višini donacij pa podjetja, navajajo na ministrstvu za finance. Od podjetij so med drugimi prejeli dve donaciji po 10.000 evrov in tri po 5000 evrov.

Na vprašanje o davčnih olajšavah za donacije so na ministrstvu pojasnili, da so te zakonsko že opredeljene. "Če bi se izkazalo, da prav ta segment še ni ustrezno opredeljen, bomo vsekakor pristopili k jasnejši in predvsem pravični ureditvi," so dodali.

Sredstva sicer zbirajo na računu SI56 011006300109972. Ta bodo porabljali v okviru proračunske rezerve, o porabi sredstev pa bo vlada mesečno poročala državnemu zboru.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.