28. 7. 2018, 11:26 | Vir: STA

Po vsem svetu so bile oči uprte v nebo k bakreno rdeči Luni

profimedia

Ljudje v Evropi in širom sveta so lahko v petek opazovali popoln Lunin mrk, najdaljši v tem stoletju. Mrk je bil najlepše viden na južni polobli. Ponekod je pogled na ta redek nebesni pojav sicer skazilo slabo vreme. Mrk je sovpadel s posebnim položajem Marsa, ki je bil posebej blizu Zemlje in zato videti sorazmerno velik.

Amaterski astronomi in drugi navdušenci nad astronomijo so lahko mrk, za katerega je bila značilna rdečkasto obarvana Luna, najlepše opazovali na južni polobli, še zlasti v Južni Afriki, Avstraliji in na Madagaskarju, viden pa je bil tudi v Evropi, Južni Aziji in Južni Ameriki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tunizijski prestolnici Tunis se je zbralo več kot 2000 ljudi, med njimi mnogi otroci, ki so opremljeni z daljnogledi opazovali Lunin mrk. Rdečo Luno so lahko na jasnem nebu občudovali tudi v brazilskem Rio de Janeiru, kjer so številni pojav ovekovečili s fotoaparati in prenosnimi telefoni.

Za polovico Zemljanov je bila Luna delno ali v celoti v Zemljini senci šest ur in 14 minut - od 19.14 do 01.28 ure po srednjeevropskem čas, še navaja AFP.

A slabo vreme v nekaterih delih sveta je skazilo pogled na ta izjemen pojav. V večjem delu Indije, kjer naj bi bil mrk lepo viden, so opazovanje pokvarili monsunsko deževje in gosti oblaki. Manj sreče je zaradi oblakov, ki so prekrili nebo, imela tudi množica, ki se je zbrala na griču severno od Londona. Tolažili so se ob znani uspešnici britanske pevke Bonnie Tyler "Total eclipse of the heart", poroča AFP.

Tudi mnogo Slovencev si je vzelo čas za opazovanje s prostim očesom in teleskopi. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.