11. 10. 2020, 18:50 | Vir: STA

Po vzporednih volitvah na Dunaju prepričljivo zmagali socialni demokrati

profimedia

Na današnjih deželnozborskih volitvah so v skladu s pričakovanji zmagali socialdemokrati (SPÖ) z 42 odstotki glasov, kažejo vzporedne volitve avstrijske radiotelevizije ORF po zaprtju volišč ob 17. uri. Po drugi strani so svobodnjaki (FPÖ), ki so leta 2015 osvojili 30 odstotkov glasov, utrpeli hud poraz z le desetodstotno podporo.

SPÖ z dunajskim županom Michaelom Ludwigom na čelu je glede na vzporedne volitve osvojila 2,4 odstotne točke več glasov kot pred petimi leti. V primerjavi z volitvami leta 2015 je pridobila tudi konservativna ljudska stranka (ÖVP) s svojim glavnim kandidatom, avstrijskim finančnim ministrom Gernotom Blümlom. S 17,5 odstotka podpore je podvojila rezultat prejšnjih volitev.

Zelene je volilo 15 odstotkov Dunajčanov, kar je 3,8 odstotne točke več kot na prejšnjih volitvah. Liberalni Neos pa je glede na vzporedne volitve dobil osem odstotkov glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Največji poraženci volitev so svobodnjaki, ki so leta 2015 prejeli skoraj 31 odstotkov glasov. Po razhodu z nekdanjim predsednikom stranke Heinzem Christianom Strachejem so tokrat dobili le deset odstotkov glasov.

Strache je na današnjih volitvah nastopil s svojo novo stranko. Po vzporednih volitvah je osvojil štiri odstotke glasov in tako ostal pod petodstotnim pragom za preboj v deželni parlament.

Izidi vzporednih volitev temeljijo na raziskavi med 4000 volivci. Končni izidi volitev bodo znani prihodnji teden, saj bodo šele v ponedeljek začeli preštevati glasovnice okoli 40 odstotkov vseh volivcev, ki so se odločili za glasovanje po pošti.

Današnje volitve na Dunaju so sicer veljale za glavni preizkus razpoloženja avstrijskih volivcev, predvsem glede podpore desnim populistom, kot je Strache.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.