6. 3. 2022, 15:30 | Vir: STA

Po zagotovilih Gazproma ruski plin nemoteno teče v Evropo

profimedia

Spopadi v Ukrajini in tudi zahodne sankcije proti Rusiji ne vplivajo na dobavo ruskega plina Evropi, so danes zatrdili v ruskem energetskem gigantu Gazprom. Plinovodi v Ukrajini so sicer zaradi spopadov poškodovani na šestih mestih, a kot zagotavljajo v Moskvi, plin proti Evropi teče nemoteno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov, so količine plina, ki tečejo čez Ukrajino, v normalnem obsegu. "Gazprom izvaja dobave ruskega plina za tranzit čez ukrajinsko ozemlje po rednem režimu in ustrezno glede na naročila evropskih potrošnikov," je Kuprijanov povedal za rusko tiskovno agencijo Interfax. Preko Ukrajine naj bi tako danes steklo 109,5 milijona kubičnih metrov plina.

Zaradi bojev v Ukrajini je sicer plinsko omrežje v Ukrajini poškodovano na šestih mestih. Več sto tisoč ljudi je zaradi tega brez plina in s tem tudi ogrevanja. Na 16 razdelilnih postajah - med njimi v Kijevu, Harkovu, Zaporožju, Donecku in Lugansku - so morali tudi ustaviti delo, še navaja dpa.

Moskva sicer vseskozi zatrjuje, da ne bo ustavila dobav plina Evropi, čeprav je ta proti Rusiji sprejela ostre sankcije zaradi napada na Ukrajino. Ta pa je najpomembnejša tranzitna država za prenos plina iz Rusije naprej v Zahodno Evropo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ