8. 3. 2022, 18:55 | Vir: STA

Po Zari in H&M sedaj svoje poslovalnice v Rusiji zapira tudi ta velikan

Profimedia

Nemški proizvajalec športne opreme Adidas bo začasno zaprl ruske trgovine, prav tako pa bo prekinil spletno prodajo v Rusiji. S tem se je Adidas pridružil dolgemu seznamu podjetij, ki so po ruski vojaški invaziji na Ukrajino prenehale z delovanjem na ruskem trgu.

Adidas je pozno v ponedeljek sporočil, da do nadaljnjega zapira trgovine v Rusiji in onemogoča spletno prodajo, a da bo vseeno še naprej plačeval svoje zaposlene. Podjetje je zaradi ruske invazije že pred tem prekinilo sodelovanje z rusko nogometno zvezo, ki se je začelo leta 2008.

Adidas ima sicer v Rusiji in drugih nekdanjih sovjetskih republikah okoli 500 trgovin, skupaj po svetu 2168, medtem ko v regiji zaposluje okoli 7000 ljudi, je predstavnik podjetja za stike z javnosti danes sporočil. Podjetje se je tako pridružilo rivaloma Niku in Pumi, ki sta prav tako zaprla trgovine v Rusiji.

Za začasni umik z ruskega trga so se odločila tudi številna druga podjetja, med njimi nemški proizvajalci avtomobilov Volkswagen, BMW in Mercedes-Benz, ameriški ponudnik pretočnih vsebin Netflix ter španska in švedska trgovina z oblačili Zara in H&M.

Kljub vsemu pa zaenkrat v Rusiji ostajata veriga s hitro prehrano McDonalds in podjetje za proizvodnjo pijač in prigrizkov PepsiCo, zaradi česar so se že pojavili številni pozivi k bojkotu teh dveh družb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.