23. 3. 2021, 19:17 | Vir: STA

Počivalšek: Imamo kar nekaj interesentov že za nadaljevanje proizvodnje na lokaciji Adienta

Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ministra Zdravko Počivalšek in Janez Cigler Kralj sta se s predstavniki lastnika družbe Adient Slovenj Gradec, ki je napovedal zaprtje tovarne, danes virtualno pogovarjala o možnostih rešitve situacije. "Sem relativno optimističen, ker imamo kar nekaj interesentov že za nadaljevanje proizvodnje na tej točki," je po sestanku dejal Počivalšek.

"Na temelju zakona o investicijah in zakona o skladnem regionalnem razvoju bomo naredili vse, da najdemo nove investitorje, ki jih ta lokacija zanima, še posebej verjamem, da bo to lahko narediti, ker gre tukaj za usposobljeno delovno silo," je po sestanku, ki je potekal v prostorih slovenjgraške občine, v izjavi za medije dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Povedal je, da so s predstavniki Adienta govorili tudi o možnostih, da se proizvodnja nadaljuje na tej lokaciji. Ob tem je minister izrazil optimizem, ker imajo, kot je dejal, kar nekaj interesentov že za nadaljevanje proizvodnje. O konkretnih imenih ni želel govoriti, je pa dejal, da gre za resne ponudbe. Ob tem je še spomnil, da je država v zadnjih 20 letih po njegovih podatkih pomagala podjetju Adient s približno štirimi milijoni evrov sredstev, zato obžaluje, da so se morali sestati na občini.

Da je vlada odločena narediti vse, da se ohrani čim več delovnih mest, je v izjavi po sestanku poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je tudi sam optimist, ker ve, da bodo s skupno akcijo proaktivno pomagali zaposlenim.

Kot pomoč delavcem je med drugim omenil projekte, ki so tudi financirani iz evropskih sredstev, denimo projekt Spin in še nekateri drugi, prek katerih lahko zaposleni iz Adienta pridobijo dodatne veščine in znanja, da se prekvalificirajo oz. da jih tudi drugače podprejo, da ohranijo aktivnost in motivacijo za zaposlitev na novem delovnem mestu. In v tem pogledu je po ministrovih besedah kar nekaj potenciala v širši regiji.

Da bodo skupaj z ministrstvoma skušali spodbuditi slovensko poslovno javnost, da se najdejo primerne rešitve za zaposlene, naj si bo to v prezaposlitvi v sosednje tovarne, kot so Tab Mežica, Gorenje Hisense, BSH Nazarje in podobni, ki danes iščejo delavce, pa je dodal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup.

"Verjamem, da se bo za kar nekaj zaposlenih v kratkem našla rešitev," je prepričan Gorjup, ki pa si želi skupaj z ministrstvom za gospodarstvom najti potencialnega investitorja, ki bi prišel v Slovenj Gradec in prevzel vsaj del zaposlenih s kakšnim novim programom. "V tej luči bomo v naslednjih mesecih trdo delali, da bomo prišli do te rešitve," je še dodal Gorjup.

Predstavnik ameriške multinacionalke Adient, ki se je torej danes z omenjenima ministroma ter predstavniki GZS in slovenjgraškim županom Tilnom Kluglerjem pogovarjal prek zooma, je prejšnjo sredo zaposlene v slovenjgraški tovarni, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, obvestil, da bodo do konca letošnjega leta tovarno v Slovenj Gradcu zaprli in da bo s tem delo izgubilo 430 zaposlenih.

Informacija je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj zaposleni po lanskem odpuščanju 119 delavcev nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi niso pričakovali.

Novica o zaprtju tovarne v Slovenj Gradcu je prišla teden dni po tem, ko je zaprtje proizvodnje v Ormožu napovedala tudi italijanska skupina Safilo. Obrat naj bi zaprli do junija letos, brez dela pa naj bi ostalo 557 zaposlenih.

V zvezi s tem je minister Počivalšek danes dejal, da je bil medtem v Ormožu dvakrat, nazadnje v soboto, ko se je sestal z zdajšnjimi lastniki in prvimi novimi potencialnimi partnerji. Na vprašanje, ali je možnost, da si italijanski lastniki premislijo, pa je minister odgovoril: Tudi o tem razmišljajo, ampak tukaj lahko rečem samo to, skratka pogovori tečejo dalje."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.