17. 12. 2020, 18:02 | Vir: STA

Počivalšek: Sedaj ni čas za rušenje in ideološki boj; Opozicija pozdravlja odločitev DeSUS-a

Daniel Novakovič/STA

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek podpira nadaljevanje izvajanja koalicijske pogodbe in obvladovanja krize. To bo zagovarjal na organih stranke in v pogovoru s poslansko skupino, je sporočil po današnji odločitvi sveta DeSUS za izstop iz koalicije. "Sedaj je čas za operativno in vsebinsko politiko, ne pa za rušenje in ideološki boj," je pozval.

Kot je spomnil Počivalšek, tudi gospodarski minister, je SMC v vlado vstopila zaradi izvajanja svojega programa. S tem vidikom sodelovanja so po njegovih besedah v stranki zelo zadovoljni.

"Res je, da nas nervirajo nekatere poteze glavne stranke koalicije, a kljub temu pri našem stališču prevlada dejstvo, da ni čas za rušenje, ampak za sodelovanje," je dejal.

Trenutna zdravstvena in ekonomska kriza, ki se je razvila v psihološko, po besedah Počivalška zahteva tudi skupen razmislek o spremembi same strategije zajezitve epidemije.

"Dovolj je bilo igric, še bolj organizirano moramo zagristi v delo, da rešimo zdravstveno situacijo in začnemo z gospodarskim okrevanjem," je pozval Počivalšek.

Na popoldanski vladni novinarski konferenci, namenjeni aktualnim zadevam v zvezi z epidemijo covida-19, pa je Počivalšek dodal še, da bo poslanski skupini in organom stranke SMC predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi s ciljem realizacije koalicijske pogodbe.

Po oceni NSi država v zdravstveni krizi potrebuje stabilno vlado in politično stanje

Slovenija v zdravstveni krizi potrebuje stabilno vlado in politično stanje, je po današnji odločitvi sveta DeSUS za izstop iz koalicije dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Odločitev DeSUS je, kot pravi, legitimna, v NSi pa se ne vmešavajo v interne zadeve drugih strank. Vlada bo delala naprej, je še napovedal.

Kot je Horvat ugotavljal v izjavi za medije, zgodba še ni zaključena, saj najbrž sledi vložitev konstruktivne nezaupnice s strani dela opozicije. "Kako se bo to naprej razvijalo, je težko napovedovati. Karl Erjavec mora zbrati 46 glasov, če želi biti mandatar," je opomnil.

Stranke KUL pozdravljajo izstop DeSUS iz koalicije

Stranke, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), izstop stranke DeSUS iz koalicije pozdravljajo. O podpori Karlu Erjavcu, da bi postal mandatar KUL, bodo odločali na organih strank. Želijo si, da bi konstruktivno nezaupnico vložili čim prej, če je mogoče že letos, so povedale vodje strank v izjavi za medije.

Vodje LMŠ, SD, SAB in Levice današnjo odločitev DeSUS, da izstopi iz trenutne koalicije, pozdravljajo. "Zavedam se, da je bil DeSUS pred težko, naporno odločitvijo. Danes so dokazali, da so dali svoje vrednote pred politično kalkulacijo," je v izjavi za medije povedala predsednica SD Tanja Fajon. Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je dodala: "Želela bi si, da bi DeSUS to, da dela ta vlada slabo in državo pušča v hudi krizi, ugotovila že prej. Ampak bolje pozneje kot nikoli."

Koordinator Levice Luka Mesec pričakuje, da bodo iz koalicije izstopili tudi poslanci DeSUS. "Tako nekako razumem, da so zagotovili, da bodo poslanci upoštevali sklepe organov in koalicijo zapustili v najkrajšem možnem času," je povedal.

Vodje strank si želijo, da bi čim prej vložili tudi konstruktivno nezaupnico. "Kar se tiče LMŠ in mene, bi bilo najbolje, da se konstruktivna nezaupnica vloži čim prej. Ne morem dajati nobenih časovnih rokov, ampak čim prej bo to narejeno, boljše bo," je dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Želi si, da bi bila vložena še pred prazniki. Bratuškova pa je poudarila, da si v stranki želijo, da se določi skrajni rok za vložitev konstruktivne nezaupnice.

Svet stranke DeSUS je danes namreč izglasoval predlog za izstop iz vladne koalicije. Kot je pojasnil predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki ga je svet stranke podprl za mandatarja, odločitev glede usode aktualnih ministrov iz vrst DeSUS prepuščajo premierju Janezu Janši. Tako so se tako odločili zaradi kritičnih razmer. Dodal je, da ne izstopajo iz koalicije zaradi epidemije ali zaradi dela ministrov, ampak zaradi politike, ki jo izvaja predsednik Janša.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord