30. 3. 2022, 11:20 | Vir: STA

Počivalšek: Vpliv te krize bomo čutili tudi v Sloveniji

Organizatorji Odprte kuhne

Ob podpori države se bo potrebno prilagoditi in skušati nadomestiti izpad.

Vojna v Ukrajini bo vplivala tudi na turizem v Sloveniji, gostov iz Rusije v določenem obdobju ne bo, močno bo zmanjšan obisk iz Ukrajine, vplivala bo verjetno tudi na čezatlantske in azijske goste, meni gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Poleg pandemije covida-19, ki je močno vplivala na turistični obisk ter delovanje gostinstva in nastanitev, na panogo vpliva tudi vojna v Ukrajini. Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ocenil Počivalšek, je povpraševanje znotraj EU zaenkrat ostalo nespremenjeno, ne bo pa gostov iz Rusije, medtem ko bo gostov iz Ukrajine precej manj.

Poleg tega bodo verjetno čezatlantski gostje previdnejši pri potovanjih v Evropo, zaradi zapore preletov bo vpliv na prihod gostov iz Azije, ki bodo lahko prihajali, a bodo poti daljše in dražje, je dodal.

"Vpliv te krize bomo čutili tudi v Sloveniji, direktno na turističnem delu, indirektno pa prek vpliva na gospodarstvo Slovenije in Evrope," je povedal.

Ogrožena je trgovinska menjava z Rusijo in Ukrajino

Tako neposredno kot v trgovanju prek držav EU, vpliv bo tudi na področju energetike. Kot na ostalo gospodarstvo bo tudi na turizem vplivalo zvišanje cen energije, goriva in hrane, kar bo vplivalo tudi na višje stroške poslovanja in predvidoma tudi na cene turističnih storitev, kar bi lahko vplivalo na povpraševanje.

Gostje iz Rusije so pred pandemijo v Sloveniji ustvarili štiri odstotke nočitev, pri čemer so ostajali dlje kot ostali, v povprečju devet dni, in so tudi več trošili, v povprečju 175 evrov na dan. Minister ocenjuje, da bodo najbolj prizadeta slovenska zdravilišča, ki imajo tradicionalno veliko ruskih gostov, med občinami pa Rogaška Slatina, kjer so gostje iz Rusije ustvarili 40 odstotkov obiska.

"V teh primerih bodo morala podjetja poiskati druge ciljne trge, pri tem jim bo pomagala tudi Slovenska turistična organizacija (STO)," je napovedal minister.

Vpliv vojne bo odvisen od tega, kako dolgo bo trajala, zato bo treba prestrukturiranje turizma vzeti resno, gospodarstvo in država prek STO se bosta morala skupaj odločiti, kje poskušati nadomestiti te trge, je dejal.

"Ne glede na to, da se zna zgoditi, da bo ta norija z vojno hitro končana, bo vpliv na turizem daljši, kot pa bo trajala sama vojna," je ocenil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord