29. 1. 2020, 15:20 | Vir: STA

Pod peticijami za prepoved vstopa Kitajcem že skoraj milijon podpisov

profimedia

V Južni Koreji in Maleziji je že skoraj milijon ljudi podpisalo spletne peticije, ki pozivajo k prepovedi vstopa kitajskih državljanov na njihovo ozemlje zaradi izbruha novega koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Južni Koreji je peticijo, ki je bila prejšnji teden objavljena na spletni strani urada predsednika države, doslej podpisalo 578.000 ljudi. Z njo naj bi preprečili, da bi se virus razširil v državo. Avtor peticije izpostavlja, da se bolezen po svetu širi iz Kitajske, in poudarja, da je celo kitajska zaveznica Severna Koreja prepovedala vstop kitajskim državljanom.

Podobno peticijo je v Maleziji do danes podpisalo več kot 400.000 ljudi. Peticija Kitajcem očita "nehigienski življenjski slog", ki da je botroval širjenju virusa.

V Franciji pa se prebivalci kitajskega porekla pritožujejo zaradi diskriminacije po izbruhu virusa.

Svoje izkušnje delijo na družbenih omrežjih pod oznako #JeNeSuisPasUnVIrus (Nisem virus).

Po poročanju medijev so v Maleziji doslej zabeležili sedem primerov okužbe s koronavirusom iz Kitajske, v Južni Koreji štiri, v Franciji prav tako štiri.

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 132 življenj, število okuženih je po najnovejših podatkih naraslo na 6078 in preseglo število okuženih med epidemijo sarsa v letih 2002 in 2003. Iz mesta Wuhan, od koder virus izvira, so evakuirali prve tuje državljane. Južna Koreja namerava iz mesta v četrtek in petek evakuirati 700 svojih državljanov.

Iz Wuhana naj bi prepeljali tudi državljane EU, in sicer z dvema letaloma. Na prvem naj bi bilo okoli 250 Francozov, na drugem pa več kot sto državljanov iz drugih članic EU. Zaenkrat bodo lahko potovali le zdravi državljani brez simptomov. Velika Britanija medtem ureja evakuacijo okoli 200 Britancev. Izvedli naj bi jo v četrtek, danes pa so sporočili, da bodo ob vrnitvi na Otok 14 dni v karanteni.

Avstralski premier Scott Morrison pa je sporočil, da nameravajo okoli 600 evakuiranih avstralskih državljanov za okoli dva tedna zadržati v karanteni na od Avstralije 2000 kilometrov oddaljenem Božičnem otoku.