13. 11. 2021, 21:30 | Vir: STA

Podaljšana razprava na podnebni konferenci v Glasgowu le prinesla končni dogovor

profimedia

Podnebna konferenca COP26 v Glasgowu se je po podaljšku končala z dogovorom o omejitvi globalnega segrevanja. Izjava, ki so jo sprejeli po dveh tednih pogajanj, poziva države, da začnejo ustavljati uporabo premoga, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za prvi tovrstni dogovor.

Predsedujoči konferenci Alok Sharma je s solznimi očmi razglasil, da se je COP26 zaključil z dogovorom več kot 200 držav. Do dogovora je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prišlo kljub posredovanju Kitajske in Indije v zadnjem hipu z željo, da bi dosegli bolj ohlapne zaveze glede uporabe fosilnih goriv.

"Opravičujem se za takšen zaplet. Zelo mi je žal," je Sharma dejal prisotnim, s čimer je od skupine, ki se je postavila kitajsko-indijski navezi, sprožil aplavz. Ta se je hitro sprevrgel v glasno izražanje veselja, ko je Sharma razglasil, da je globalni dogovor tudi formalno sprejet.

Delegati v Glasgowu so pogajanja začeli z namenom določiti izvajanje pariškega sporazuma o podnebnih spremembah iz leta 2015, po katerem naj bi pogodbenice globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje. Njihov cilj je bil tudi zagotoviti ustrezno financiranje za države, ki so zaradi podnebnih sprememb najbolj ogrožene.

Poznavalci sicer menijo, da dogovor ne vsebuje vsega, kar bi bilo potrebno, da bi se izognili nevarnemu dvigu globalnih temperatur in pomagali državam, ki se soočajo z naravnimi katastrofami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.