5. 11. 2020, 18:10 | Vir: STA

Podaljšanje ukrepov: Prihodnji teden pouk na daljavo za vse, v vrtcih le nujno varstvo

Nebojša Tejić/STA

Na podlagi vladnega sklepa vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo še naprej zaprti, se pa s sklepom šolske ministrice Simone Kustec vzgojno-izobraževalni proces v vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah v prihodnjem tednu izvaja na daljavo. Vrtci bodo še naprej opravljali le nujno varstvo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva je na novinarski seji po današnji dopisni seji vlade pojasnila, da jih je pri odločitvi kot prvi kriterij vodila skrb za zdravje, takoj za njim pa za znanje. "Ukrep je začasne narave in ga bomo naslednji teden ponovno preučili," je napovedala. Po njenih besedah se z danes sprejetim ukrepom Slovenija na področju vzgoje in izobraževanja vrača v način dela, ki je bil v veljavi v času prvega vala epidemije covida-19 oz. spomladi. Dodala je, da bodo vrtci pri opravljanju nujnega varstva otrok za starše, ki varstva ne morejo zagotoviti na drug način, še naprej sledili svoji presoji in presoji županov.

"Verjamem, da se bomo vsi skupaj z razumevanje in medsebojno pomočjo ter lastnim odgovornim preventivnim vedenjem znali uspešno odzvati in pomagati k izboljševanju epidemiološke slike v celotni državi ter v šolskem in vrtčevskem prostoru," je poudarila ministrica. Opozorila je, da se med zaposlenimi tako v šolah kot vrtcih še vedno soočajo z aktivno okuženimi, je pa stanje boljše.

"Stanje se izboljšuje toliko, da smo lahko ponovno zmožni izvesti proces izobraževanja na daljavo po celotni šolski verigi, od osnovnih šol do visokošolskih zavodov," je poudarila. Pojasnila je tudi, da so na ministrstvu v posebni okrožnici, ki so jo danes posredovali vsem ravnateljem, še prav posebej pozvali k tekoči komunikaciji. "V teh krhkih časih je pomembno, da si znamo prisluhniti, pomagati. Šole bodo kot doslej z vami in vašimi šolajočimi imele vzpostavljene kontakte," je poudarila.

Za pouk na daljavo je zavod za šolstvo pripravil posebno spletno povezavo, in sicer pod zavihkom "Podpora ZRSŠ za šolstvo za pouk na daljavo", objavil pa je tudi vse že doslej pripravljene usmeritve in priporočila. Posebej za učence razrednega pouka in učence s posebnimi potrebami. "Zavedam se, da predstavljena rešitev ni in tudi ne more zadovoljiti želja in pričakovanj večine, a vam zagotavljam, da smo jo v danem stanju razmer zmožni izpeljati in pri tem ohranjati lastno in zdravje drugih ter hkrati učno kondicijo naših šolark in šolarjev," je zagotovila.

Po njenih besedah je pomembno, "da se premikamo dalje proti običajni realnosti, k vrnitvi nazaj v prostore šol in vrtcev".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.