11. 9. 2021, 14:38 | Vir: STA

Podatki Eurobarometra kažejo zaupanje Evropejcev v prihodnost unije

profimedia

Podatki raziskave Eurobarometer, ki je bila izvedena v obdobju od junija do julija letos, kažejo, da je optimizem glede prihodnosti EU na najvišji ravni od leta 2009. V EU je optimističnih 66 odstotkov vprašanih, v Sloveniji pa 71 odstotkov.

Delež tistih, ki so v EU optimistični glede prihodnosti unije, se je od lanskega poletja povečal za šest odstotnih točk, v Sloveniji pa je ostal enak, je v petek sporočila Evropska komisija.

Zaupanje v EU ostaja stabilno in je še vedno na najvišji ravni od leta 2008. Na ravni celotne unije ima ta pozitivno podobo v očeh 45 odstotkov vprašanih, nevtralno mnenje ima 38 odstotkov vprašanih, 16 odstotkov pa jih na EU gleda negativno.

V Sloveniji ima medtem EU pozitivno podobo v očeh 53 odstotkov vprašanih, nevtralno mnenje ima 36 odstotkov sodelujočih v raziskavi, 11 odstotkov pa jih na EU gleda negativno.

Gospodarske razmere so glede na rezultate Eurobarometra znova najpomembnejše vprašanje, s katerim se sooča EU. Tako meni 27 odstotkov vprašanih na ravni EU. Drugo mesto si delita okolje in podnebne spremembe ter priseljevanje (oboje po 25 odstotkov), sledita pa stanje javnih financ držav članic in zdravje (oboje 22 odstotkov).

Raziskava je zaznala upad deleža vprašanih, ki navajajo zdravje kot razlog za zaskrbljenost, in sicer za 16 odstotnih točk od zime 2020-2021, ko je zdravje kot razlog za zaskrbljenost navedlo 38 odstotkov vprašanih.

Mnenja vprašanih iz Slovenije so glede razlogov za zaskrbljenost na ravni EU nekoliko drugačna. Na prvo mesto so vprašani postavili zdravje (34 odstotkov), sledijo gospodarske razmere (28 odstotkov) in priseljevanje (26 odstotkov).

Prav tako so vprašani iz Slovenije zdravje izpostavili kot največji razlog za zaskrbljenost na nacionalni ravni, kar je bistveno večji delež kot med vprašanimi v EU. V Sloveniji ta delež znaša 47 odstotkov, v EU pa 28.

Rezultati raziskave kažejo še, da se je povečal delež vprašanih, ki so zadovoljni z ukrepi EU za boj proti pandemiji covida-19. Z njimi je v Sloveniji in EU zadovoljnih 51 odstotkov vprašanih, nezadovoljnih pa je 41 odstotkov vprašanih v EU in 46 odstotkov v Sloveniji.

Z ukrepi za boj proti pandemiji covida-19, ki so jih sprejele nacionalne vlade, je med vsemi vprašanimi v EU zadovoljnih 53 odstotkov ljudi, nezadovoljnih pa je 46 odstotkov vprašanih. Med sodelujočimi iz Slovenije pa je z ukrepi vlade za boj proti pandemiji zadovoljnih 38 odstotkov, nezadovoljnih pa 62.

Standardna spomladanska raziskava Eurobarometer 2021 je potekala v obliki osebnih in spletnih anket med 14. junijem in 12. julijem 2021 v 27 državah članicah EU. Opravljenih je bilo okoli 26.500 anket, od tega nekaj več kot 1000 v Sloveniji.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec