26. 2. 2021, 08:12 | Vir: STA

Podatki iz Italije niso spodbudni, število okužb narašča in je že na nivoju iz začetka januarja

Shutterstock

V Italiji vlada zaskrbljenost, ker že več dni narašča število novih okužb z novim koronavirusom - danes so jih našteli skoraj 20.000. Nazadnje so okužbe takšne številke dosegale v prvi polovici januarja. Število smrtnih žrtev covida-19 ostaja relativno stabilno, v četrtek je umrlo nekaj več kot 300 ljudi.

Po skoraj štirih tednih dokajšnje stabilnosti so podatki za teden od 17. do 23. februarja pokazali obrnjen trend - v primerjavi s predhodnim tednom se je število novih okužb v državi povišalo za približno 10 odstotkov, je danes posvarila neodvisna zdravstvena organizacija Gimbe. To naj bi bil znak hitrega širjenja bolj nalezljivih različic novega koronavirusa, ugotavljajo  strokovnjaki. 

Posebne skrbi politikom in virologom povzročajo nekatera žarišča okužb, med drugim na Južnem Tirolskem, na območju okrog Perugie v Umbriji, pa tudi okoli Brescie in pri Bergamu v Lombardiji.

Prav v Lombardiji in Benečiji (Venetu) je pred približno letom dni izbruhnil prvi val epidemije. Zaradi tega so številni z nelagodjem sprejeli novico, da je število novih okužb prav v Lombardiji danes znašalo kar 4200; v sredo jih je bilo okoli 3300.

Vlada v Rimu je nedavno podaljšala veljavnost trenutnih omejitvenih ukrepov, a številni prebivalci države pravil o prepovedi druženja ne upoštevajo več in se marsikje v skupinah zbirajo na javnih mestih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol