26. 3. 2022, 18:30 | Vir: STA

Podgoršek: Če jim bomo pomagali, bomo lahko imeli hrano

Profimedia

Pri tokratni akciji je rokave zavihal celo minister. Prepričani smo, da se mu boste v prihodnjih dneh z veseljem pridružili.

Po Sloveniji poteka akcija sajenja medovitih rastlin, ki se ji je pridružil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki je ob tem sporočil: "To je majhen korak za nas ter velik za čebele in druge opraševalce." Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin poteka na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Projektu so se pridružile tudi nekatere druge države in institucije po svetu. Cilj projekta je v Sloveniji in po svetu posaditi čim več medovitih rastlin.

Pobuda slovenskih čebelarjev je, da se do leta 2030 v Sloveniji posadi dva milijona medovitih rastlin. Kot je dejal Podgoršek, ki se je udeležil sajenja na sedežu čebelarske zveze, s tem pomagamo planetu, biodiverziteti, čebelam in drugim opraševalcem. "Če jim bomo pomagali, bomo lahko imeli hrano," je poudaril. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je skupaj z ministrstvom za okolje in prostor prek podnebnega sklada financiralo dobavo in dostavo 10.000 sadik avtohtonih medonosnih, drevesnih in grmovnih sadik.

In kako pri projektu lahko sodelujete tudi vi?

Kot so še dodali, rastlinski svet ponuja veliko izbiro različnih rastlin, s katerimi lahko skrbimo za čebele in izboljšanje čebelje paše. Tako so tudi okrasne rastline lahko koristne. Velika pozornost bo v čebele in opraševalce usmerjena 20. maja, ko bomo obeležili peti svetovni dan čebel. Glavna tema je letos mladi v čebelarstvu.

Zemlja potrebuje sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja ter opraševalcev in njihovega preživetja, ki zagotavlja opraševalni servis za pridelavo 70 odstotkov hrane. Je prvi konkretni projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadi tri milijarde dreves, in bo prispeval k načrtovanim ponorom emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope, so navedli.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec