Uredništvo | 10. 6. 2024, 07:00

Sredi prelepe Ljubljane: "Sem se pridejo zadet, prebivalci pa raje izberejo drugo pot"

Uredništvo/fotomontaža

Obljube MOL, da bo v podhodu zaživela sodobna kinodvorana, so razveselile številne. Trenutno dogajanje v njem pa človeka pusti brez besed.

V svojih najboljših časih je bil ljubljanski podhod Ajdovščina poln življenja, saj so v njem delovale številne trgovine in lokali. Danes že takoj, ko se po občasno delujočih tekočih stopnicah spustimo vanj, v nas udari neprijeten vonj po urinu. Celo tako močno, da se marsikdo obrne in se odloči, da bo za prečkanje Slovenske ceste raje uporabil bližnji prehod za pešce.

Ura je ena popoldne ...

Uporaba prehoda za pešce je tudi najbolj pametna izbira. Prizor, ki nas čaka spodaj, je grozljiv. Če bi se z grenkobo pošalili, bi lahko rekli, da je podhod Ajdovščina še vedno poln življenja, tako kot je bil nekoč. Med njegovimi vogali je namreč opaziti kar nekaj ljudi, a je takoj jasno, da so sem prišli zaradi drugačnega razloga.

Uredništvo

Zapuščena temna 'jama' pod najbolj prometno ljubljansko cesto je postala zbirališče za brezdomce in odvisnike. "Tako je že nekaj časa, policisti sicer občasno pridejo, a pogledajo stran. Ob enih popoldne se začnejo zbirati odvisniki, sem se prihajajo zadet," izvemo o trenutnem dogajanju v podhodu v eni od redkih še delujočih tamkajšnjih trgovin. Drugih ljudi v podhodu skoraj ni, saj raje izberejo drugo pot.

Na naše vprašanje, ali so letos že prejeli dopis o začetku predvidene obnove podhoda, nam odgovorijo: "Ne, nobenega obvestila še ni bilo, ničesar ne vemo o začetku gradnje."

Več zamikov projekta

Seveda smo poskušali odgovor o tem, kdaj se bo prenova vendarle začela, pridobiti tudi na MOL-u. Dobili smo sledeč odogovor: "Projekt umestitve kinodvoran v podhod Ajdovščina je trenutno še v fazi izvajanja izvedbene dokumentacije, kar je predpogoj za izvedbo razpisa za izbor izvajalca gradnje, izbor najugodnejšega ponudnika za izvedbo gradnje ter za pričetek gradnje. Projekt bo predvidoma uresničen v letih 2025 in 2026. Načrtujemo, da bo gradnja trajala 12 mesecev, predhodno bodo potrebna še arheološka izkopavanja, ki bodo predvidoma trajala 3 do 4 mesece."

O delih za zdaj ni sledi, medtem pa se prebivalci in obiskovalci najlepšega mesta sramotni lokaciji raje izogibamo.

O delih za zdaj ni sledi, medtem pa se prebivalci in obiskovalci najlepšega mesta sramotni lokaciji raje izogibamo.

Uredništvo

Po njihovem prvotnem načrtu bi morali zapuščeni podhod pod Slovensko cesto obnoviti do konca leta 2023, a se je obnova že takrat zamaknila. Lani so na MOL-u na isto vprašanje za Metropolitan.si odgovorili, da je prenova podhoda Ajdovščina po novem načrtovana za leti 2024 in 2025. Zdaj je vse skupaj, kot kaže, že zamaknjeno v leto 2026. 

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač