3. 12. 2019, 12:00 | Vir: STA

Podnebna aktivistka Greta Thunberg priplula do Lizbone

profimedia
Podnebna aktivistka Greta Thunberg priplula do Lizbone (foto: profimedia)

Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je na krovu katamarana La Vagabonde srečno priplula čez Atlantik in se izkrcala v Lizboni. Nekdaj dni namerava ostati v portugalski prestolnici, v petek pa bi se lahko udeležila podnebnega protesta v Madridu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Občutek je nerealen. Seveda se zelo veselim kopnega," je malenkost pred vplutjem povedala za švedski časnik Dagens Nyheter po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Pot iz ZDA na krovu katamarana La Vagabonde je začela 13. novembra.

16-letnico je na obali sprejelo nekaj deset njenih somišljenikov, tudi šolarjev, pozdravil jo je tudi lizbonski župan Fernando Medina, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi neugodnega vetra so jo sicer čakali kar nekaj ur.

Mladenka je poudarila, da ima veliko energije in da želi nadaljevati svoj boj za podnebje, povzema nemška tiskovna agencija dpa. "Dobro se počutim. Želim nadaljevati, polna sem energije," je povedala.

Izrazila je hvaležnost za možnost ponovne plovbe čez Atlantik in za izkušnje, ki jih je pridobila na potovanju. Po treh tednih na morju pa je vesela, da je znova na trdnih tleh, je dodala.

Gibanje Petki za prihodnost!

Thunbergova, ki je s svojimi protesti pred švedskim parlamentom navdihnila globalno gibanje Petki za prihodnost, zaradi obsega izpustov toplogrednih plinov zavrača polete z letalom. Zato je avgusta preplula Atlantik na regatni jadrnici, opremljeni s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez ocean brez ogljičnega odtisa, da se je lahko udeležila podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra ter podnebnih protestov v tem mestu.

Nameravala se je udeležiti tudi podnebne konference ZN v Čilu, ki pa so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali. Za gostitelja se je ponudil Madrid, Greta pa je morala najti način, kako okolju prijazno pripotovati nazaj čez lužo.

Čez Atlantik z La Vagabonde

Na pomoč ji je priskočil avstralski par, ki že leta s katamaranom pluje po svetu in dogodivščine beleži na svojem kanalu Youtube. Riley Whitelum in Elayna Carausu sta jo sprejela na krov plovila La Vagabonde, na katerem sta bila še krmarka Nikki Henderson ter 11-mesečni dojenček avstralskega para. Z njimi je plul tudi oče Thunbergove Svante.

Whitelum je sicer poudaril, da jadranje čez Atlantik v tem letnem času ni priporočljivo. Ekipa na krovu katamarana se je morala med drugim spopadati z visokimi valovi. "Greta in Svante sta zelo pogumna, da sta se podala na tako potovanje," je menil.

Thunbergovi se po pristanku v Lizboni ne mudi v Madrid.

"Nekaj dni bom ostala v Lizboni, da vse uredimo," je povedala novinarjem. V Španijo bo najverjetneje pripotovala do petkovih podnebnih protestov, za samo konferenco pa načrtov še nima. Vsekakor pa ve, kaj želi početi po njej: "Po Madridu se bom za praznike odpravila domov," je dejala.

V španski prestolnici se je z zasedanjem na ravni predsednikov držav in vlad v ponedeljek začela globalna podnebna konferenca. Trajala bo do 13. decembra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.