13. 12. 2019, 08:50 | Vir: STA

Podnebna konferenca v Madridu z mlačnimi zaključki in novimi protesti!

V Madridu naj bi se iztekla podnebna konferenca, na kateri se delegati skoraj 200 držav pogajajo o pravilih za uresničevanje pariškega sporazuma. Uspeh konference je še vedno pod vprašajem, in to kljub številnim pozivom, da morajo odločevalci za rešitev podnebja ukrepati takoj. Zaključek konference bodo pospremili novi globalni podnebni protesti.

V Madridu se predstavniki držav, pogodbenic Okvirne konference ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) pogajajo že od 2. decembra. Njihova glavna naloga je bila dokončati knjigo pravil za izvajanje pariškega sporazuma z letom 2021. Da je treba ukrepati hitro in odločno, so jih v zadnjih dveh tednih opozarjali številni strokovnjaki, institucije in aktivisti.

Konferenco naj bi zaključili popoldne, a so nekateri pogajalci že v četrtek ocenjevali, da se zna dogajanje zavleči. Predvidoma bi jo lahko zaključili nekje v noči s petka na soboto, a je tudi v primeru podaljšanja njen izplen negotov.

Barantanja z odpustki, aktivisti pa na okopih

Eno najpomembnejših vprašanj letošnjih pogajanj je, kako lahko države s "prihranjenimi" izpusti toplogrednih plinov trgujejo med seboj. Prav tako je odprto vprašanje, kaj se bo zgodilo z zmanjšanji izpustov, ki so jih nekatere države dosegle še pred začetkom implementacije pariškega sporazuma.

V gibanju Petki za prihodnost, ki ga je navdihnila mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg, so v četrtek doseženi napredek na konferenci v Madridu označili za nezadostnega in pozvali k novim globalnim podnebnim protestom.

Namesto da bi reševali probleme, so delegati najpomembnejše odločitve znova prestavili v prihodnost, so izpostavili aktivisti, ki spremljajo pogajanja v Španiji.

Današnji podnebni protesti naj bi opozorili na to, "kako malo je politikom mar za planet". K novemu podnebnemu protestu na Trgu republike v Ljubljani ob 11.55 vabijo tudi v slovenskem gibanju Mladi za podnebno pravičnost.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ