17. 4. 2021, 19:10 | Vir: STA

Podpisniki odprtega pisma, med njimi JK Rowling, zahtevajo od Putina zdravnika za Navalnega

profimedia

Več kot 70 znanih osebnosti iz vsega sveta je danes v odprtem pismu od ruskega predsednika Vladimirja Putina zahtevalo, da ruskemu opozicijskemu politiku Alekseju Navalnemu zagotovijo zdravstveno oskrbo. Navalni v kazenski koloniji gladovno stavka že več kot dva tedna, ker želi doseči ustrezno zdravstveno oskrbo.
 

Odprto pismo so danes objavili v več časnikih v Evropi, tudi v The Economistu. Poudarjajo, da ima kot ruski državljan pravico, da ga pregleda in zdravi zdravnik, ki ga bo sam izbral, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med podpisniki odprtega pisma so britanska pisateljica JK Rowling, tri Nobelove nagrajenke za književnost Herta Müller, Louise Glück in Svetlana Aleksijevič, član Abbe Bjorn Ulvaeus, igralci Benedict Cumberbatch, David Duchovny in Kristin Scott Thomas ter zgodovinarja Niall Ferguson in Simon Schama.

V pismu so opozorili, da je Navalni v kritičnem stanju. Putina so pozvali, naj zagotovi, da bo takoj deležen zdravljenja in oskrbe, ki jo nujno potrebuje in do katere je upravičen po ruskih zakonih.

Opozicijski voditelj v kazenski koloniji Pokrov okoli 100 kilometrov vzhodno od Moskve služi zaporno kazen dveh let in pol, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije. Kolonija je znana po strogi disciplini.

31. marca je 44-letni kritik Putina začel gladovno stavko, ker mu zaporniški zdravnik zaradi hudih bolečin v hrbtu in otrplih nog predpisuje zgolj protibolečinske tablete, ne nudi pa mu zdravljenja. Njegovi sodelavci zahtevajo, da ga premestijo v pravo bolnišnico. Sedaj mu v zaporu grozijo s prisilnim hranjenjem.

Predstavniki njegove zdravnice Anastasije Vasiljeve so danes opozorili, da se je njegovo zdravstveno stanje resno poslabšalo in da bi lahko "vsak trenutek" doživel srčno kap. Na Twitterju so objavili zahtevo zaporniškim oblastem, da jim takoj dovolijo, da ga obiščejo v zaporu. Avgusta lani je sicer Navalni preživel poskus umora z živčnim strupom novičok, zaradi katerega se je več mesecev zdravil v Nemčiji.

Proti njegovi organizaciji Sklad za boj proti korupciji pa je moskovski tožilec v petek sprožil postopek, ki bi lahko vodil do njene prepovedi. Od sodišča je zahteval, da jo uvrstijo med teroristične in ekstremistične organizacije, kar lahko pomeni visoke zaporne kazni za njene člane, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cilj sklada je po navedbah tožilca ustvarjanje pogojev za spremembo ustavnega reda. Na seznamu terorističnih in ekstremističnih organizacij je trenutno 33 organizacij, tudi skrajna džihadistična Islamska država in Jehovove priče.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol