17. 3. 2022, 17:00

Se je Janša na obisk k Zelenskemu odpravil z nadstandardnim vlakom, ki ni dostopen navadnim smrtnikom?

Profimedia

Ob naznanitvi odhoda Janeza Janše v Ukrajino so se začela porajati vprašanja o (ne)varnosti same poti. Je bila pot z vlakom pametna izbira?

V torek se je Janez Janša skupaj s predsednikoma češke in poljske vlade z vlakom odpeljal na sestanek z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Pot in sestanek z Zelenskim so opravili v 24 urah. Kako nevarna je bila pot?

Potovanje z vlakom predlagali sami

"To je bilo za nas res pomembno, čeprav je bilo naivno," je za CNN povedal prvi mož ukrajinskih železnic Oleksandr Kamišin. Potezo je kot naivno označil zato, ker je delegacija evropskih voditeljev svoje potovalne načrte oznanila, ko so bili še vedno na poti do prestolnice.

Proti napadom ni imuno niti železniško omrežje. "Njihova pot je bila skrivnost, a ko sem videl, da je bilo nekaj objavljeno na spletu, me je to presenetilo. Tega nisem razumel," je dejal Kamišin. Kamišin meni, da je vodstvo železnic ruska tarča, zato se je za osebno varnost treba neprestano premikati.

"Niti svojim otrokom nisem rekel, naj ne razkrivajo svoje lokacije, ker bi morali vsi razumeti, da smo v vojni. Predsednikom ne morem govoriti, kaj naj počnejo," je povedal Kamišin. Po njegovih besedah so potovanje z vlakom predlagali predsedniki sami, saj so verjeli, da je to najvarnejši način potovanja.

Najvarnejša točka v državi

S tem se je vodja železnic strinjal, čeprav je v sredo zjutraj, kmalu po obisku premierjev, železniško postajo v Zaporožju zadela ruska bomba. Na tirih je pustila luknjo v velikosti kraterja in poškodovala železniško postajo.

"Vsak pameten človek bi v teh dneh izbral vlak in ne avto," je dejal Kamišin in dodal, da so – čeprav bombe padajo povsod – železniške postaje in vlaki trenutno najvarnejša točka v državi.

Popolnoma običajen vlak

S kakšnim vlakom so potovali predsedniki vlad? Delegacija premierjev je v Kijev pripotovala z vlaki z najnovejšimi spalnimi vagoni, poleg tega je šlo za popolnoma običajen vlak. Edini drugi potniki so bili člani delegacije in varnostno osebje. "Pot delegacije ni bila nič bolj posebna kot po navadi," je poudaril Kamišin. Peljali so se po isti poti kot normalni potniki.

Pot je trajala osem ali devet ur. Premierji so nekaj ur preživeli z Zelenskim in njegovo ekipo ter se nato z nočnim vlakom odpravili na Poljsko. "Da so tuji predsedniki vlad izbrali železnice namesto avta ali helikopterja, je zame najboljša ocena ukrajinskih železnic," je zaključil Kamišin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.