7. 7. 2021, 15:03 | Vir: STA

Poginila najbolj znana hrvaška štorklja Malena

Profimedia

Najbolj znana hrvaška ljubezenska zgodba iz živalskega sveta, o štorkljah Maleni in Klepetanu, se je po 19 letih končala. Dolgoletni skrbnik para štorkelj, upokojeni šolski hišnik Stjepan Vokić iz vasi Brodski Varoš v Slavoniji, je za hrvaške medije namreč potrdil, da je Malena konec junija poginila. Vokić je zanjo skrbel kar 28 let.

Ljubezensko zgodbo o Maleni in Klepetanu so na Hrvaškem spremljali kot telenovelo. Novica o smrti štorklje je tako užalostila mnoge, še posebej v Brodskem Varošu, kjer je imel par svoje gnezdo, poroča Jutarnji list na svoji spletni strani. Kot navaja, povprečna življenjska doba štorkelj sicer znaša 35 let.

Vokić je pojasnil, da so se zdravstvene težave Malene začele v začetku junija, ko ni želela več ne jesti ne piti. "Klepetan je bil ves čas ob njej, a pomagati ji ni mogel niti veterinar," je izjavo 85-letnega skrbnika objavil Večernji list na svoji spletni strani. Vokić meni, da so na zdravstveno stanje Malene - med drugim je imela revmo krila - vplivale tudi vremenske razmere, saj je prejšnjo zimo tudi pri temperaturah pod ničlo valila jajca.

Potrdil je, da je Malena poginila 29. junija v 29. letu življenja ter da jo je pokopal na kraju, na katerem je vedno čakala svojega Klepetana. Klepetan medtem še vedno vsak dan obiskuje njuno gnezdo. Vokić sicer meni, da bo samec zagotovo našel nove prijateljice med štorkljami. Pričakuje, da se bo naslednjo pomlad znova vrnil v gnezdo v Brodskem Varošu.

Vokić je skrbel za Maleno od leta 1993, ko jo je našel ustreljeno z zlomljenim krilom v bližini vasi, v kateri je živel in delal. Štorklja ni mogla več leteti, zato ji je zgradil gnezdo na strehi svoje hiše, čez zimo pa je zanjo skrbel v toplem zaprtem prostoru. Vokić je za Maleno tudi večkrat prenovil gnezdo, v katerem je imela s Klepetanom po njegovi evidenci doslej 66 potomcev.

Klepetan je v gnezdo k Maleni prvič priletel spomladi 2002 in se od takrat iz Južne Afrike k njej vračal vsako pomlad. Na Hrvaškem so o tej ganljivi zgodbi posneli dokumentarni film z naslovom Starec in štorklja. Obstaja tudi slikanica za otroke Malena in Klepetan. O slavonskem paru štorkelj so poročali številni tuji mediji.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ