18. 4. 2008, 20:21 | Vir: Playboy

Poglej ga, kako raste!

James Imbrogno

Ni vaša krivda, da je premajhen. Še nedavno so digitalni fotoaparati v najboljšem primeru imeli štirikratni optični zum. Novinci se že lahko pohvalijo z ločljivostjo pet ali šest milijonov pik, optični zum pa je »raztegnjen« s šest na več kot desetkratno vrednost. Po novem boste sredi dogajanja brez popačenih slik.

Digitalni fotoaparati imajo tudi manjše objektive, saj so ti krajši od klasičnih 35-milimetrskih, ki tudi sicer niso več v prednosti. Približevanje oddaljenih stvari ali ljudi vas bo seveda stalo. Od 160 do 580 prešernov, seveda pa smo našli še nekaj veliko bolj ekstremnega. Za vas smo pripravili nekaj novejših modelov.

Minoltina DIMAGE 7HI poskrbi za brzinsko zbiranje posnetkov. S hitrim nepretrganim fotografiranjem – v eni sekundi zmore tudi do tri posnetke – ste lahko mirni, saj boste posneli Miličev odriv, Milkovo zabijanje in še Markov pristanek. Kakovostna slika z ločljivostjo petih milijonov točk in sedemkratni optični zum (28–200 mm) bosta polnila kartico compact flash.

Slike obudijo marsikateri spomin, toda ali si nemara ne želite še več? Fujijev FINEPIX S602 poskrbi tudi za zvočni zapis. Odslej bo povsem drugače, ko boste pregledovali slike z ločljivostjo treh milijonov pik, saj rdeči dodge ne bo le kup lepe pločevine, ampak tudi: »Oh, kakšna zverina!« Pa tudi bejbe ne bodo le lepotice, ampak tudi: »Kakšne hude mačke!«

Pravi vragec med digitalnimi fotoaparati je Olympusov C-730 ULTRA ZOOM (107,5 x 76 x 77,5 mm). Njegov desetkratni optični zum ima dovolj moči, da z njim preštejete vsa materina znamenja na dekolteju prikupne navijačice. Pa kaj, če je na oni strani stadiona! Pri Olympusu je prikupna tudi teža, ki brez posnetkov znaša 310 gramov.

Verjamete, da obstajajo? Sonyjev SYBER-SHOT DSC-F717 vam bo pomagal pri lovljenju NLP-jev, ki vam ne bodo pobegnili niti ponoči. Oboroženi s funkcijo nightshot, ki poskrbi za nočne posnetke, in s petkratnim optičnim in desetkratnim digitalnim zumom boste razkrili vse nočne ptice. Res pa je, da vam prijatelji še vedno ne bodo verjeli.

Ločljivost Canonovega digitalno zrcalno refleksnega EOS 10D, naslednika EOS D60, je 6,3 milijona pik, poleg tega razvaja tudi s samodejnim ostrenjem, ki vas bo rešilo vseh težav z rosenjem očesa ob fotografiranju sinovih prvih korakov. Novinec v treh sekundah ustvari devet zaporednih posnetkov. Ne srkbite, prvi koraki ne bodo pozabljeni. Kot njegov predhodnik je združljiv z vsemi Canonovimi objektivi, kar omogoča, da v tem trenutku ovekovečite najdražjo, v naslednjem pa se že posvetite padajočemu letalu. Mar ni želja vseh, da bi odpravili monogamijo?

V času nenehnega obmetavanja s tehnološkimi novostmi je težko biti na vrhu, toda Playboy vam pokaže pot tudi do tja. Skrivnost je v Canonovem EOS-1DS, ki premore vrhunsko ločljivost do 11 milijonov pik, (4064 x 2704), kar je dovolj tudi za fotke, ki krasijo naslovnice revij. Naj stoji nasproti še tako mamljiva lepotica, središče ni v njej, ampak v canonu.

Si med poplavo zmogljivih digitalnih fotoaparatov želite, da bi bil vaš med najbolj občudovanimi? Potem vam preostane le to, da si kupite Contaxovega N DIGITALA, prvi zrcalni digitalec na svetu s tipalom CCD v formatu leica. Gromozanska ločljivost 6,04 milijona pik (3008 x 2008) in cena, za katero bi dobili že nov avtomobil .

Kaj imate od »profi« fotoaparata, če hitrost ni njegova najboljša vrlina? Osemkratni optični zum Nikonovega COOLPIXA 5700 doseže polno erekcijo, pardon, se postavi v stanje največje pripravljenosti v samo dveh sekundah. Z ločljivostjo kar petih milijonov pik (2560 x 1920) je zelo dober partner tudi pri fotografiranju Playboyjevih zajčic, kjer je še kako potrebna mirna roka.

Novi Digital IXUS 400 je najmanjši in najbolj eleganten digitalni fotoaparat v Canonovi ponudbi. Z njim boste pravi zasledovalec tudi ob najslabših vremenskih pogojih, saj je »Canonček« obdarjen z nerjavečim jeklom, ki ščiti njegove štiri milijone pik in trikratni zoom. Pazite le, da vas ne bo izdal svetleči se kromirani obroč okrog objektiva.

TEKST: Mitja Reven

FOTO: James Imbrogno

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord